Att flytta till ett annat land eller annan världsdel och en ny kultur kan för de flesta vara utmanande. Att flytta till Kina har för oss inneburit vissa utmaningar som jag tänkte berätta lite om.

Språket, till exempel, är ju helt klart ett hinder. Det finns knappt ett ord du kan gissa dig till vad det betyder, även om du har språköra. För att inte tala om de kinesiska karaktärerna! Omöjligt att urskilja en enda en! Som tur är så står det även på engelska på de flesta skyltarna, så man klarar sig rätt bra ändå. Barnen lär sig dock karaktärer i skolan. De har kinesiska tre timmar i veckan.

Jag har läst mandarin en och en halv timme i veckan sen vi kom hit. Jag tar varje tillfälle att öva på folk när jag är ute. Det luriga är att många pratar dialekt och är mycket svåra att förstå. Därför blir det ofta missförstånd. Den som förstår mig bäst och som jag övar på mest är vår chaufför, Tom. Han är dessutom väldigt intresserad av språk och då särskilt svenska. Varje gång vi åker bil blir det därför kines-svenskalektion. Han är mycket duktig och kan säga många ord och meningar på svenska, med kinesisk brytning. Honom håller vi hårt i!

"Utmaningar för en västerlänning" av Camilla RaaskLuften här är mycket dålig, det går tyvärr inte att komma ifrån. Om man jämför med en dålig dag i Göteborgstrafiken, så är den fortfarande bättre än den bästa dagen här. Inte så konstigt att både astma och lungcancer ökar och kryper nedåt i åldrarna.

Vad är det för luft idag? Det är en stående fras här. Alla sätter vi en gräns för hur högt värdet får vara innan vi använder mask eller rent av stannar inne. Nu hör ju till saken att vi ännu en gång är lyckligt lottade och använder oss av luftrenare i huset. Det finns även på barnens skola och makens jobb. Vi har också en ny bil med bra filter. Vi kan dessutom åka härifrån så ofta vi vill för att andas frisk luft någon annanstans. Annat är det för dem som alltid är här, som kanske jobbar mitt i en stor, trafikerad korsning hela dagarna och sen går hem till sin lägenhet, där fönstret varit öppet hela dagen för att vädra. Inte har de råd med en luftrenare heller, eller elen för att använda den.

Vädrar ja, det gör de och hänger ut sina kläder på tork överallt. Sovtäcken verkar också vara viktigt att vädra. Och visst, ingen gillar väl kvalster, men att täcket istället är fyllt av smog när det är dags att sova verkar de omedvetna om.

Tyvärr hjälper det inte alltid att vädra i ett land med hög luftfuktighet och fukt och mögelskador är ett faktum i de flesta hus. Mycket beroende på att det slarvas en hel del vid byggandet och det i sin tur beror på okunskap.
I vårt hus har vi några småläckor. Det är inte roligt, men går att leva med. Men vissa familjer runt oss har blivit tvungna att leta nytt boende för att huset varit fullt med mögel.

"Utmaningar för en västerlänning" av Camilla RaaskMat och vatten – Kina ska tydligen vara det landet i världen som använder sig av mest bekämpningsmedel. Det sägs att 80% av marken är förorenad. Det används också stora mängder hormoner och antibiotika. Då går det går ju inte komma ifrån att man blir lite orolig över vad vi stoppar i oss. I början kändes det nästan omöjligt att äta överhuvudtaget, men nu har vi lärt oss och hittat ställen att handla på som känns mer pålitliga. Vi äter mycket importerad mat och försöker hitta mat som är så ekologiskt som möjligt. Dock längtar vi ofta efter att gå i en svensk mataffär, där allt finns på ett och samma ställe.

Den sista utmaningen jag tänkte nämna är saker vi inte så ofta gör offentligt i Sverige som är helt okej här. Spottloskor och rapningar eller att barn och vuxna kissar ungefär var som helst är inte helt lätt att vänja sig vid. Inte heller att det tuggas med öppen mun jämnt och ständigt eller att kycklingben ska spottas ut. Men har man valt att bo här så får man ta seden dit man kommer och bara gilla läget. I alla fall i ett år till…

Camilla Raask Camilla Raask

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here