Många vet inte om att all den plast som nånsin har gjorts finns fortfarande på jorden, varför då fortsätta göra plast? Efter andra världskriget blev plasten en stor industri, då kan man tänka hur mycket plast som gjorts ända sen 1944 (och innan) för att få lite perspektiv på hur mycket plast det kan vara. Det finns så mycket plast på jorden att det till och med svävar plast i jordens atmosfär. Stoppa plastindustrin och dess förstörelse och börja återanvända den plast vi har!

By Venkat2336 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia CommonsMånga djur dör av att svälja plast och deras omgivning blir förstörd. Vem har inte sett en video på Facebook av ett stackars djur som fastnat i ett plastnät eller annat föremål skapat av den naiva skräpiga människan. Flera arter har blivit kraftigt påverkade av plastindustrin och har blivit utrotningshotade. Havet är mest drabbat, fiskars gälar täpps igen av plastpartiklar och sköldpaddor får sugrör långt ner i sin luftstrupe. Är det verkligen värt att riskera det artrika djurriket för att man ska kunna bära sina varor på ett simpelt sätt i en olje-baserad kasse. Är det verkligen så svårt att återvinna plasten istället för att göra ny?

Jorden blir full med skräp tack vare plastens revolution, till slut kommer jordens yta vara täckt med plasthandskar och sugrörslock. Det är ingen vacker värld vi ser framför oss inom de kommande åren, det är smutsigt och äckligt. Inte nog med det så förstörs även jorden av de utsläpp som plastindustrin släpper ut.

Plast kommer från olja, olja kommer från fossila bränslen hittade i jordens kärnpunkt. När oljan är slut så är antagligen jorden överhettad av koldioxidutsläppet och människan är antagligen utrotad tack vare de varma klimatet.

Frågan som infinner sig är vem som ska plocka upp skräpet och återvinna det? Det jobbet bör kräva bra betalning med tanke på de risker och den tid som det kräver, de som söker jobbet behöver ingen särskild utbildning. Frågan om jordens välbefinnande är inte en fråga som diskuteras allt lika mycket som annat, politiker borde utnyttja sin höga röst i samhället och höja problemet för att stoppa det. Varför inte diskutera en slags skattefinansierad skräpplockarverksamhet i det mest drabbade havet, Indiska oceanen?

Vi måste börja någonstans och vi måste börja nu, haven och jorden räcker inte till både människan och plasten. Stoppa plastindustrin, innan det är försent.

Matilda Håkansson

Matilda Håkansson

Foto: Venkat2336 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

2 KOMMENTARER

  1. Vilken jättebra artikel Matilda! Vi här i Gråbos egen färghandel, Nyanza, vill bidra till en bättre värld och har valt att ta in ett brett sortiment av alternativa målarfärger, helt utan plast och skadliga kemikalier.

  2. Hoppas att den lokala mataffären hoppar med i plastbantningen. Det är fruktansvärt hur mycket plast används för att linda in t.ex. grönsaker. Helt onödigt med en hel kålrot täckt av plast. Och varför använder man ännu mer plast för ekologiska grönsaker: fina styroxboxar och naturligtvis plast runt omkring? Känns inte så ekologist i slutändan. Detta är varför jag väljer att handla mitt grönt nån annanstans, tyvärr.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here