Rektorerna på Gråbo skolor vill på detta vis upplysa Er vårdnadshavare om en app som eleverna använder sig av på sina telefoner och IPads. Denna app heter Periscope. Appen live-sänder det användaren filmar men till skillnad från exempelvis Instagram eller Facebook så sker det live och direkt ut till vem som helst som vill titta, utan möjlighet för användaren att ångra, redigera eller hindra någon att se. Den här appen kan vara en fantastisk möjlighet för människor att få följa någon annan i realtid, att få se platser som man annars aldrig skulle komma till, eller att få vara med bakom kulisserna på sitt favorit-tvprogram. Men som med allt annat så finns det tyvärr även nackdelar med denna app.

En av farorna med appen, är att den visar på en karta den exakta platsen som sändaren befinner sig på, gatuadress med nummer. Vi har sett elever så unga som 10 år använda Periscope, så det är inte något som bara rör de äldsta eleverna. Vi har sett flera exempel på elever i Gråbo som sänder hemifrån Era hem, från sina sovrum, där de exempelvis berättar att de är ensamma hemma. Det är enkelt för vem som helst att skapa ett konto anonymt, så det finns inget sätt att veta vem eller vilka som följer ens sändningar. Någon som utger sig för att vara en tonåring kan mycket väl vara en vuxen.

En annan baksida med appen är att eleverna filmar i smyg på skolorna, både personal och andra elever. Det finns ett allmänt förbud mot att filma eller fota utan rektors tillstånd på skolor i hela Sverige. Det finns elever med skyddad identitet på våra skolor och det är på grund av det extra viktigt att inte filma eller fota. Om denna app hittas på elevernas skol-IPads, kommer vi att radera den, men i stor utsträckning är det de privata telefonerna som används för detta ändamål.

Ytterligare en fara med denna app, är att den används för att få bekräftelse på att man är cool eller modig. Eleverna skriver exempelvis ”får jag 100 likes så strippar jag”, ”får jag 60 likes så ska jag förstöra den här lektionen” eller ”får jag 20 likes ska jag få min kompis att slå någon i klassen”.

Ett inslag på SVT om Periscope finns på denna länk: Destruktiva trender bland unga på Periscope

För att få veta hur själva appen Periscope fungerar, så finns information här: Vi har testat Periscope, så här funkar det.

Om Du som vårdnadshavare vill läsa mer om hur man pratar med ungdomar om nätet och strategier för att stötta dem, så finns information utgiven av Elza Dunkels, docent vid Umeå universitet. Hon har en blogg där man kan läsa mer om bland annat vad som händer när man förbjuder unga att använda internet och sociala medier. Enligt henne utsätter förbud och blockering, barn och ungdomar för större fara.

Dunkels är också aktuell med en bok i ämnet: Nätmobbing, näthat och nätkärlek (Gothiafortbildning.se). Här finns konkreta strategier för hur vi vuxna kan agera för att stötta unga och göra deras nätanvändning tryggare.

Vi önskar att Ni vårdnadshavare har en diskussion med Era barn kring denna app och samtalar om de faror som kan uppstå om de inte tänker sig för. Vi behöver även hjälp med att förklara varför det är så viktigt att inte filma eller fota utan tillstånd på skolorna. Pedagogerna kommer att ta upp appen Periscope på processtiden i skolan under veckorna 8 och 9. Om det finns ytterligare frågor eller funderingar, är det bara att höra av sig.

Vänliga hälsningar,

Marie Sandell & Lennart Nilsson
Rektorer Röselidsskolan

Eva Persson & Jan Behrens
Rektorer Ljungviksskolan

Martina Skogberg
Rektor Lekstorpsskolan

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here