"Utan ideella krafter stannar kommunen" av Kent Knutsson

Söndag morgon och en kraftig solstråle slår in genom vardagsrumsfönstret. Det som virvlar runt i ljuset påminner mig om att jag borde öppna städskåpet, men ropet från den andra delen av huset får mig på andra tankar.

-Matchspel, ropar dottern. Var är min handbollströja?

I bilen läser dottern upp schemat och vår familj står i caféet sista passet. Det innebär att vi skall städa upp på läktaren och fixa till köket i sporthallen innan vi åker hem på eftermiddagen.

Känner du igen dig? På liknande vis börjar denna dag för hundratals andra familjer i Lerum.

På ett av kommunens äldreboenden sitter en gammal man och väntar. I handen håller han en kortlek, för han vet att om bara en timme sitter någon på andra sidan – en person som har både tid och lust att sprida lite glädje med en tvåmanswhist. I samma stund förbereder sig en klassmormor inför sin insats i den närbelägna grundskolan dagen därpå och när kyrkklockorna ringer in för gudstjänst utanför fönstret, är volontärerna som utför uppdrag i sina församlingar åtskilliga.

Sammanfattar vi året som varit har cirka 15 000 personer i Lerum varit engagerade i en förening eller någon gång arbetat ideellt under året. Flest folk drar idrottsrörelsen, med kulturföreningarna och föreningarna med social inriktning efter sig. De som är aktiva är också engagerad i mer än en förening – 1,8 stycken för att vara exakt – och lägger i snitt ner cirka 16 timmar i månaden på sitt engagemang.

Det är så – viljan att göra nytta och hjälpa andra människor är ett av de allra vanligaste motiven till att vi arbetar ideellt. På köpet får man att de många insatser som görs stärker två grundläggande värderingar: solidaritet och tolerans.

Här följer även jag mönstret. När jag räknar ihop året har jag inte bara varit handbollsfarsa, jag har även hunnit med att stå på Dergårdsteatern scen och spelat revy och sjungit i Skallsjö kyrkas kör. När jag tänker efter är det nog faktiskt några saker till jag gjort som räknas som engagemang i den ideella sektorn.

Till sist motsvarar de ideella insatserna i kommunen cirka 1380 årsarbeten. För att förstå omfattningen kan vi jämföra med de 1320 årsarbetstiderna hos alla tillsvidareanställda inom sektor stöd och omsorg i kommunen där jag själv jobbar.

På kommunen arbetar jag med ovanstående frågor. Det skall vara enkelt att engagera sig och behoven av ideella krafter och frivilliga i föreningar och i kommunala verksamheter skall vara synliga och tillgängliga för medborgarna.

Utan den ideella sektorn stannar kommunen. Här finns en viktig och opinionsbildande röst. Varenda en av kommunens cirka 240 föreningar är unika. Deras skilda områden och särart bidrar till Lerums utveckling och de som utför arbetet är hjältar.

Kent Knutsson
Kent Knutsson
Frivilligsamordnare

Fakta

Om man vill engagera sig kan man läsa mer på Lerum.se/frivilligslussen och registrera sig. Här kan även föreningar och kommunala verksamheter som har behov av frivilliga registrera sig och lägga ut uppdrag. Vill man interagera direkt och få information om utbildningar och uppdrag kan man även gilla ”Frivilligslussen” på Facebook.

Vill du hellre få ett besök eller träffa kommunens frivilligsamordnare för att diskutera frivilliguppdrag eller projekt kan man maila till frivilligslussen@lerum.se

Foto: Gavin Mills

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here