"Vårt mobila hot" av Alexander Hansson

För ungefär fjorton dagar sedan hade jag en av mina svenskalektioner för veckan. Jag satt vid ett av klassrummets bord och hade ett pappersark framför mig, likaså alla mina klasskamrater. Papperet var en artikel som handlade om studenters koncentrationssvårigheter och problem att klara studierna på grund av sitt mobilanvändande. Studenterna hade sökt hjälp vid en mottagning för olika typer av ohälsa såsom stress, ångest och depression. Åkommor som uppkommit på grund av studenternas många timmars mobilanvändande.

Efter att ha läst artikeln lade jag den ifrån mig, jag hade fått till mig information som jag började att tänka och reflektera kring. Hur ser mitt mobilanvändande ut? På vilket sätt påverkar det mig och andra runt omkring?

Ibland känns det som att själva grundtanken med telefonen (att ringa) är den funktion som används minst, i alla fall har trenden blivit så under de senaste åren. För idag är vår telefon så otroligt mycket mer än en telefon. Den kan filma och tag kort, grubblar eller funderar du över något, så finns telefonen där och ger dig ett svar på 10 sekunder. Jag själv har använt en smartphone i ungefär fyra år. Den har verkligen hjälp mig i min vardag genom att till exempel titta på mina sociala medier, läsa det senaste nyheterna, kolla vädret och självklart ringa och sms:a.

Men när jag tänker efter, hur bra hanterar jag mobilen?. Har jag förmågan att sitta och plugga utan att ta upp mobilen?. Svaret är – nej definitivt inte. Om det plingar från telefonen som bara ligger några centimeter ifrån mig är frestelsen stor att öppna och läsa meddelandet på en gång. Däremot har mitt mobilanvändande inte gått så långt att mina studier blivit lidande och jag ser inte mig själv som mobilberoende.

Dessvärre är det många människor i vårt samhälle som är beroende av sina telefoner. De kan inte lägga ifrån sig mobilen. Några av dem är tyvärr föräldrar och deras barn blir negativt drabbade genom att de inte ges den tid dem förtjänar. Du har förmodligen också sett personer som går och samtidigt tittar ner i mobilen, en så kallad ”mobilzombie”. Dessa blir det fler och fler av. Snart kanske vi här i Sverige också har mobilgator, vilket redan finns i Kina, deras mobilgatuskyltar säger ”mobilgata-gå här på egen risk”.

Bakomliggande orsaker till vårt mer och mer ohälsosamma mobilanvändande finns det en hel drös utav. Den största och mest beroendeframkallande orsaken är behovet av bekräftelse, vilket inte är så lätt att bli av med eftersom hjärnan utsöndrar dopamin, dopaminet skapas i hjärnan när vi upplever något positivt. Vilket medför att vi vill få bekräftelse om och om igen. Det är svårt att bryta cirkeln eftersom vi gör det flera gånger varje dag.

Vi bör helt enkelt se över vår mobilanvändning. Som vid vilket annat beroende som helst så uppstår det komplikationer. Några komplikationer är koncentrationssvårigheter, ångest, stress, sömnsvårigheter, försämrad minnesförmåga samt att det gör oss mindre sociala. Detta varnar forskare för och vi borde lyssna. Jag kommer i framtiden försöka använda min telefon mindre och försöka leva mer i det verkliga nuet.

Det är inte mobilen det är fel på, utan ditt sätt att använda den.

Alexander Hansson
Alexander Hansson

Foto: Jason Eric Brook

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here