"Gymnasievalet ur en elevs perspektiv" av Matilda Håkansson

”Har du bestämt dig för gymnasium än?” Detta är frågan som de som står eller har stått framför gymnasieval har fått höra väldigt mycket. Jag har personligen haft väldigt dålig erfarenhet av gym- nasievalet, jag har varit på mässor, öppet hus, läst om flera program och gymnasium – men vet ännu inte vad jag vill. Min och många andras rädsla är att man skall hamna någonstans där man pluggar något som man inte trivs med eller tycker är kul. Men tanken att gå en linje som kanske inte har så brett utbud av jobb är också skrämmande.

Det är mycket att tänka på under gymnasievalet och inte nog med att man ska tänka på detta, så skall man hålla koll på sina betyg och göra sina läxor också. Dessutom är kraven på oss väldigt höga. Mycket snurrar i huvudet på den som står framför ett gymnasieval och de är inte alltid detta man vill tänka på. Många blir stressade och det kanske inte är det bästa när man är tonåring. Många väljer att skita i allt och lägga det åt sidan för att slippa stressen, men stressen sitter ändå kvar och gnager en i bakhuvudet, för man vet att man ändå nån gång måste bestämma sig.

Att skjuta upp beslutet är det stora felet jag har gjort. Jag tänkte att jag visste precis vad jag ville, när jag gick i sjuan, och jag hade till och med valt gymnasium, men nånstans på vägen insåg jag att detta kanske inte är vad jag vill och tappade bort mig själv. Så jag valde att inte försöka tänka på det, men jag tänker jämt på att ”det löser sig”. Allt jag kan tänka på är att det säkert är bra när jag väl börjat på gymnasiet, men om jag inte tar tag i mitt val och tänker på vart jag vill gå nu så blir det ju inte okej då. Att lista ut vad man vill med gymnasietiden är svårare än vad de flesta tror.

”Gör det du tycker är kul, det är viktigt att man har roligt” eller ”Välj en bred linje så du har mycket att välja mellan efter gymnasiet” är ofta svaren som man får när man berättar att man inte har bestämt sig. Man vet inte vilken man ska lyssna på så man är fast mellan att gå det man tycker är kul eller att gå en linje som ger brett utbud av jobb och möjligheter efter gymnasiet.

Matilda Håkansson
Matilda Håkansson

Foto: Sanja Gjenero

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here