"En kreativ väg in i framtiden" av Linda Odén

Jag älskar att läsa. Jag hade kunnat tillbringa månader med att bara läsa böcker av olika slag, kanske skriva lite om dem i någon av mina bloggar och självklart diskutera dem med några av mina boknördsvänner. Lägg sedan till en bokmässa eller två och jag skulle helt klart kunna sysselsätta mig på heltid. Nu är det få förunnat att få göra precis det de vill om dagarna. I mitt yrke träffar jag i alla fall unga människor som får ägna stora delar av skolveckan åt sina intressen.

"En kreativ väg in i framtiden" av Linda OdénNågonstans hörs sång, i ett övningsrum spelar någon piano, när jag öppnar klassrumsdörren ser jag några elever som står och filmar i korridoren, andra går runt med en kamera, några sitter vid datorn och bearbetar eller gör bilder, i dramasalen tar en föreställning form. Kreativiteten flödar och jag blir glad av att få befinna mig i en miljö där kunskap, kreativitet och kultur samspelar. Visserligen är det svenska och engelska som gäller i mitt klassrum, men faktum är att elever som får lov att vara kreativa och lär på ett mer kreativt sätt.

Allt är inte smärtfritt eller friktionsfritt självklart. Även på estetiska programmet finns sega måndagar, trötta eftermiddagar, missade prov, saknade inlämningsuppgifter och en och annan sur min. Alla elever mår inte bra. Så ser det ut överallt. Grunden är dock att du får vara dig själv, att det är okej att vara annorlunda och att det många gånger kan vara både bättre och roligare att nå högskolan eller universitetet via en utbildning som inkluderar ett av dina största intressen.

Ibland blir jag lite avundsjuk på mina elever, som får ha de så mycket roligare i skolan än vad jag fick, men som någon påpekade för ett tag sedan, så kan det vara lite läskigt att göra skola av det bästa som finns. Tänk om intresset förstörs och passionen svalnar. För de flesta hoppas och tror jag att passionen håller i sig och faktum är att de flesta tar med en liten del av den till svensklektionerna. Ibland är det dock mitt intresse, min passion och min energi som får spilla över lite på dem, men å andra sidan spiller de över en hel del på mig också.

Idag tisdag den 18 november är det Öppet Hus på Lerums Gymnasium och ni kan höra mina elever spela musik, sjunga, se dem spela teater, få se deras foton, tavlor och andra alster. Du som elev har chansen att välja en kreativ väg in i framtiden, du som förälder kan få se att det går att kombinera studier och intressen. Välkomna.

Linda Odén
Linda Odén
Lärare på Lerums Gymnasium

Foto: Morguefile

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here