"Vår i skogen" av Camilla Sundberg

Du har väl märkt det? Vare sig du är en skogsmulle som jag, som går från en grön skog till en annan, när jag cyklar till jobbet, eller en cityslicker som går från lägenheten, till bussen och in till jobbet i stan-så har du chans att se det! Skiftningen som sker nu är det mest magiska på hela året… Hela skogen går från brunt, till gult, skirt grönt samtidigt som det börjar blomma och kvittra än mer. Vissa träd sticker ut: hasseln som blommar allra först med hanhängen och pyttepyttesmå röda honblommor. Sälgen med sina gula puffar som lockar till sig de första humlorna. Lärkträdet, vårt enda barrträd som tappar sina barr, har i soliga lägen fått en illande ljusgrön färg som verkligen sticker ut.

Det är nu det händer! Hela vår natur får färg från en vilt målande konstnär som för på nya färgskalor från dag till dag. Allt detta har vi precis utanför dörren, här i Gråbo, för alla att ta del av. En fantastisk fördel som vi har här, när man följt forskningen inom naturen som tydligt visar på ett sammanhang mellan god hälsa och den gröna, vilda skogen med alla dess djur, växter och vyer. Då är ju politiska motioner om att vi skall ha tätortsnära skog här rätt onödigt, åtminstone för oss i Gråbo.

"Vår i skogen" av Camilla SundbergEller? Hur är det med det? Går du ut i skogen? Går du de där promenaderna i trolsk barrskog med böljande mossor, gamla knotiga stockar som sticker ut bland det gröna, det där magiska rummet som uppstod i övergången till lövskogen, utsikten från stenhällen över ängarna… Eller är det lite läskigt med skuggorna mellan granarna, vildsvinen i skogen och tänk om jag går vilse… Bland mina utländska vänner finns det en stark skepsis mot att gå ut i skogen. Skogen i andra länder kan innebära giftormar, farliga vilda djur, våldsbrott och våldtäkter.

Det är här den tätortsnära skogen kommer in. Skog som finns nära våra olika bostadsområden, 300-500 m från ytterdörren. Det är helt enkelt vanliga skogsområden som är lite tillrättalagda men ändå har alla de där härliga kvalitéerna som vanlig skog har. Skog som ägaren väljer att sköta på ett sätt som ger höga sociala värden framför högar med pengar. Värden som kan vara att öppna upp runt en 300-årig ek, göra en parkbänk under en hemlock med sina mjuka barr, ta fram en gammal torpargrund eller stenmur, släppa in lite mer ljus runt stigen. Kanske med någon skylt visa på något intressant; en död ek med rödlistade baggar, en stentrappa som ledde upp till en gammal park eller gamla foton på hur området såg ut för femtio år sedan.

Den fantastiska bonusen kommer sedan när du vandrar ut i den skogen. Att vara i skogen ger många positiva effekter på kroppen; stresshormonen går ned, blodtrycket går ned. Barn som leker i skog får en bättre motorisk utveckling, äldre får högre koncentrationsförmåga. Just närheten till gröna områden i bostadsområden visar sig också vara av vikt, då brottsligheten går ned och medelsvensson faktiskt har bättre hälsa än i ett bostadsområde med asfaltsytor. Skogens färger, ljud och rörelser påverkar vår hjärna positivt utan att vi behöver anstränga den. Skogens underlag ger kroppen en naturlig träning och friskt syre i lungorna. Ovanpå det kan man få den där härliga känslan av att vara en del av ett större sammanhang och det är verkligen något man mår bra av att vara i!

De tätortsnära skogarna tror jag kommer poppa upp mer och mer, när vi sakta vaknar upp och ser de positiva effekterna av detta. Hoppas bara att du som skogsägare kan tänka på det här och spara skog närmast bostadsområdena. Kanske erbjuda fastighetsägaren att använda den som rekreationsområden för sina boende- du iordningsställer, de underhåller.
Så passa på-nu och resten av året med!

Ut och njut i vår fantastiska natur! Har du ingen, för dig, trygg skog nära dig, så passa på att gå med i någon av de många promenader som flera föreningar, bl.a. Naturskyddsföreningen och ibland scouterna anordnar. Då kan du bara hänga på och njuta av att vara i skogen…

CamillaS200x200px

Camilla Sundberg
Text och foto

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here