Kommuninvest-2014

I torsdags den 10 april så var jag i Stockholm för att delta i årsstämma för Kommuninvest.
Kommuninvest är ett kreditmarknadsbolag som erbjuder svenska kommuner och landsting finansieringslösningar i form av lån och finansiell rådgivning. Det ägs gemensamt av 282 av Sveriges 310 kommuner och landsting. Lerum blev medlem 2007.

Kommuninvest grundades 1986 av 9 kommuner och landstinget i Örebro län. Bakgrunden var att kärv ekonomi under 1970- och 1980-talet drivit Sveriges kommuner att i vidgad omfattning efterfråga krediter. Samtidigt var höga räntor ett problem i en tid då kapital- och penningmarknaden gick igenom stora förändringar. Man hade svårt att uppnå tillräckligt attraktiva lånevillkor, trots att det ansågs säkert att låna ut till svenska kommuner.

För att effektivisera sin upplåning bildade man ett gemensamt ägt och garanterat bolag genom vilket man började sköta sin upplåning. Efter en tid började kommuner utanför Örebro höra av sig och ville vara en del av bolaget. Ägarna tyckte att det var en god idé att vidga kretsen och sedan 1993 har alla Sveriges kommuner och landsting haft möjlighet att ansöka om medlemskap i Kommuninvest.
Ett tecken på styrkan i Kommuninvest är att när den ekonomiska krisen var som djupast så hade man inga problem med att låna pengar.

Innan själva stämman så fick vi lyssna på ett antal talare, bland annat Sveriges förra EU kommissionär Margot Wallström gav ett tal som verkligen berörde, hon kallade det själv för ”standup tradgedy” och berörde ämnen som våld mot kvinnor i krigsländer och IPCCs senaste rapport om klimathotet. Alla lyssnade mycket noggrant, vilket kan berott på att Margot började med att be alla lägga undan sina telefoner och IPads, och i slutet kunde man verkligen ha hört en knappnål falla. Vem ska ta ansvar för det gemensamma var en fråga som hon talade om och visst är det konstigt att vi vet att det kommer att bli en temperaturhöjning på jorden som kommer att innebära oerhörda konsekvenser för oss som bor på planeten men ingen verkar göra något åt det.

Margot Wallström avlöstes av vår nuvarande EU kommissionär Cecilia Malmström. Cecilia kom direkt från Bryssel med andan i halsen och höll ett både roligt och intressant anförande om EU och arbetet i kommissionen. Hon berättade bland annat om när hon höll sitt första anförande i EU parlamentet och hade tilldelats 90 sekunder talartid. Hon hade förberett sig noga och pratade på för att hinna säga allt som hon ville säga. När talet var slut och hon gick till sitt kontor så blev hon uppringd av ansvarig tolk som meddelade att ”vi kan tolka till 20 olika svar men vi klarar absolut inte av när någon pratar oerhört fort och dessutom på Göteborgska”. Det visade sig att tolkarna inte hunnit med att översätta någonting och bara de i salen som förstod Göteborgska hade förstått vad hon sa.

Siste talare var Hans Blix som främst är känd som generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA) samt sina arbeten inom FN. Han höll ett mycket intressant och imponerande tal om bland annat världspolitik och kärnvapenhotet. Det är svårt att tro att han fyller 86 år nästa månad.

Karin GrönbergUnder hela dagen så ”dokumenterades” alla tal av en kvinna som heter Karin Grönberg. Jag har stött på Karin tidigare och hon är oerhört imponerande att se i arbete. Hon sammanfattade varje tal med några teckningar som till slut blev en enda bild över dagens händelser. På hennes Twitterkonto @FaciliteraKarin och hemsida facilitering.com finns det exempel på hennes arbete.

Dagen avslutades med själva stämman men den löpte på snabbt och smärtfritt så den är det inte så mycket att skriva om.

Dennis Jeryd

Med vänlig hälsning,
Dennis Jeryd
Oppositionsråd (S)

Mobil: 0727 – 42 79 98
dennis.jeryd@lerum.se
twitter.com/djeryd
facebook.com/djeryd

DELA
Föregående artikelFamiljeresa till Stockholm
Nästa artikelVår i skogen!
Jag heter Dennis Jeryd och är Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Jag är 48 år, utbildad civilingenjör i datateknik och uppväxt i Göteborg. Vi flyttade till Gråbo 1990 och bodde på Sniken fram till 2001 då vi byggde hus i Olstorp. Gift och har två barn som inte bor hemma längre. Innan jag blev politiker på heltid i oktober 2010 så var jag delägare i ett företag i databranschen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here