Familjeresa till Stockholm av Pia Eriksson

Förra helgen besökte vi Stockholm. Det blev barnens andra resa till en huvudstad. För två år sedan besökte vi i London. Resan till Stockholm bokade vi redan på jullovet. Det är härligt att ha något att se fram emot.

Vi tog tåget. Att resa med tåg sparar både på miljön och på relationerna. Man lär sig av sina misstag. Men det är en helt annan krönika 😉

Tågresan gick bra. Vi hade packat ned serietidningar, bilderböcker och högläsningsböcker, leksaker och sällskapsspel. Det var glädjande att se att barnen klarar sig alldeles utmärkt utan spel och filmer. Något annat, som var gott att se, var att bröderna lekte och busade mer med varandra än vad de brukar göra. Det visade sig också att de månade om varandra på ett alldeles särskilt sätt när vi nu begav sig ut i det okända.

Reser man på semester och bor på hotell blir man hänvisad till att äta på restaurang. Det är alltid lika spännande, för föräldrarna. Våra barn är ganska kräsna, men döm om vår förvåning när den blivande elva-åring slevade i sig både indisk och grekisk mat. Att restaurangerna vi besökte var samarbetsvilliga när det gällde barn-portioner, underlättade naturligvis.

Eftermiddagsfikat är en viktig del av dagen när vi är på resande fot. Det är då vi får tid att vila fötterna och fundera ut hur vi ska lägga upp resten av dagen. Vi får lite extra energi, vi kan skjuta på maten och därmed hoppa över kvällsmaten. Efter middagen är det bara att ta sig tillbaka till hotell och krypa ned i de sköna sängarna.

Efter ett par timmars turistande, när man varit tvungen att ”gå fint”, är det skönt att få springa fritt en stund. Våra killar tog tillfället i akt på Stora bantorget, Tegner-lunden och Gärdet.

Första dagen besökte vi Tekniska museet. De har en spelutställning som intresserade killarna i familjen. Man kan testa allehanda spel, från Flipper till bilspel, data-spel och X-boxspel. Utställningen är såpass välbesökt att den har förlängts t o m september.

Familjeresa till Stockholm av Pia ErikssonNär våra krafter började sina (och kaffe-suget blev för stort) fick vi tips om att fika på Etnografiska museet, mitt emot. Där kunde vi njuta av fräscht fika-bröd, trots den sena eftermiddagen. Vi satt utomhus i dagens sista solstrålar. Uteplatsen var väldigt fin med roliga möbler och härliga textilier.

Att ta sig ut till Tekniska var inga problem. Vi tog buss 69 från Norra Bantorget mot Kaknästornet. Tre-dagars SL-kort köpte vi i Pressbyrån. Det var en bra buss att ta eftersom den går rakt igenom city. Sergels torg, Kungsträdgården och Dramaten.

SL-kortet går även att använda på Djurgårdsfärjan, som vi steg på vid Gröna Lund och hoppade av vid Slussen. Vi njöt i fulla drag av att stå på färjan med ansiktet i solen och vinden i håret. Sedan var det bara att traska upp till Gamla Stan. Vi fick en god uppfattning om hur stadens olika delar hänger ihop.

Andra dagen besökte vi Vasa-museet vilket är väl värt ett besök. Jag gillar verkligen deras fina modeller och figurer. Det blir mer konkret och lättare att begripa, när man får betrakta tredimensionella bilder av livet förr.

När vi besökte de olika museerna låste vi in ytterkläderna i förvaringsskåp. Vi reflekterade över att det kostar olika mycket att använda skåpen. Att gå på stadens toaletter kostar också pengar. Det blev mycket växlande av pengar. Tips till er som funderar på att besöka Stockholm, ta med mycket och olika mynt.

Nästa resa jag drömmer att göra med familjen är att båtluffa i Grekland. Med Herkules stordåd som inspirationskälla. Eller kanske besöka höjderna i Paris. Med besök i Eiffeltornet, Notre Dame, Triumfbågen och Sacre coeur.

PiaE-180x180px
Pia Eriksson
Lärare Lekstorpsskolan

Vill du läsa mer om våra tidigare resor:
piasfavoriter.blogspot.com

Text & Bild: Pia Eriksson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here