"Ingen kan göra allt - men alla kan göra något" - Denise Bertilsson

Denise heter jag och jag fick en fråga om jag ville skriva här på Gråbo.nu och dela med mig av mina tankar och visioner om en hållbar tätort. Och självklart vill jag det! Så vem är då jag?

Enklast kan man beskriva mig som en nutida Gröna Vågare, ni vet den gröna rörelsen som var som störst på 70-talet. Jag lever ett alternativt liv tillsammans med min sambo och två barn i en gammal scoutgård. Där på våra 3500 kvm odlar vi med största nybörjarglädje och har efter tre års odlande lärt av våra misstag och börjat få till en fungerande husbehovsträdgård, en tanke vi har är att det mesta som växer i vår trädgård ska kunna användas som föda eller nyttoväxt och det är fantastiskt mycket som är användbart, men också vackert att se på.

Vi har också djur i mycket liten skala för självhushållning. Här finns två får, en liten flock höns och Gotlandskaniner i genbank. Att hålla genbank innebär att vi är med i ett projekt för att bevara vår svenska lantraskanin som varit en del av dom svenska självhushållen förr i tiden men som konkurerades ut av utländska tyngre köttraser som ansågs mer lönsamma.

Vi gör det här i ett projekt för oss själva, för att ta tillbaka kunskaper som gått förlorade, för att hitta tillbaks till det som varit naturligt för människan i alla tider och ända in på 60-talet, nämligen kunskapen om naturens kretslopp och förmågan att ta vara på sig själv, och producera sin egen mat. Men också för att visa våra barn på ett naturligt sätt hur allt hänger ihop, att dom ska få med sig kunskapen som vi hämtat tillbaka och föra den vidare. Att få äta giftfri mat utan konstgödsel, besprutning och långa transporter, och kött från djur vi garanterat vet haft ett bra liv och fått ett värdigt slut.

Och jag hoppas även kunna inspirera dig som läser det här att prova du också, det behöver inte bli så stort. En liten pallkrage att odla några morötter i är en utmärkt början, för när du står där med ditt knippe morötter du producerat själv innfinner sig en känsla av att ha gjort något fantastiskt, du har tagit ett första steg tillbaka till det ursprung du kommer ifrån och hör så starkt ihop med. Naturens kretslopp. För ”ingen göra allt – men alla kan göra något”.

När man först hör talas om oss är det lätt att få en bild i huvudet av ett gäng kvarlevor från -77 – men nejdå – vi håller oss med både TV, dator och bil… vi behåller dock våra saker och byter inte ut dom i onödan, vi tänker efter innan om vi verkligen måste ta bilen dit vi ska och våra barn har helt nutida kläder även om de till största delen är inköpt second hand.

Jag älskar inredning och är under yrkesutbildning till certifierad inredare, och inredning är häftigast unik och ingenting skapar mer unik känsla än inredning från auktioner, second hand och loppis.

En dröm för mig är att få inpirera fler att inse det häftiga med självhushåll och återbruk och ingen plats i sverige är väl mer lämpad för det än här i lilla fina Gråbo?

Vi alla här i Gråbo bor mitt i ett drömprojekt: Pilot Gråbo. Tänk att vi har skolor och förskolor under utveckling med tydlig miljöprofil, vi har ett torg med alla möjligheter i världen och jag kan se det framför mig, om någon klivit ut på torget i Helsingör en sommardag vet ni precis vad jag menar; blomsterhandlaren med alla blomsterfång i allsköns färger, doften av nybakat och kaffe från cafeet som blandas med med någon matdoft från restaurangen strax intill. Allt finns där.

Tänk att den möjligheten finns här också, rakt framför näsan på oss, men vi alla måste hjälpa till att göra verklighet av chansen, vi skulle kunna ställa bilen och ha cykelavstånd till allt vi behöver om vi väljer att gynna dom butiker och företag vi har här i Gråbo när vi ska köpa de livsmedel vi inte odlar hemma, frön och jord från blomsterhandlarn, och färg från lokala färghandeln. Vi kan ha klädbytardagar, gemensamma odlingsprojekt och kanske höns med delat ansvar några hushåll sinsemellan? Istället för att lägga ut våra prylar på blocket och tradera kan vi skapa liv i Gråbo genom att ha loppis här oftare.

Det finns massor vi kan göra! Och med dessa rader hoppas jag att jag sått ett litet frö hos dig som läser det här, en liten spirande tanke om att få vara med och göra skillnad. I stort eller smått, allt räknas! För som jag sa: Ingen kan göra allt – men alla kan göra något.

Kolla gärna in vår hemsida om en väg till en alternativ livsstil: Granåsdamm of Sweden

Hoppas vi hörs!

Denise Bertilsson
Vänliga hälsningar
Denise Bertilsson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here