Linda Odén - Visa era hjärtan

Jag läser i Lerums Tidning om att kommunen planerar ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gråbo och jag är glad att de äntligen gör det. Sedan läser jag kommentarerna till artikeln och inser att alla inte tycker som jag. Rädslan för det främmande sprider sig och replikerna känns igen från sajter som är långt ifrån trevliga.

Det talas om ”skäggbarn”. Om människor som lurar sig hit för att utnyttja oss naiva svenskar. Efter att ha träffat dessa unga människor tänker jag att det är synd att inte fler har fått se deras potential. Att inte fler ser människorna bakom rubrikerna. Förstår att det är just människor det handlar om.

På Lerums Gymnasium finns ett program som heter Språkintroduktion, som jag var med och startade. Under fem år hade jag världens bästa jobb och hade kommunen inte sparat in ett tjugotal lärartjänster på gymnasiet inför detta läsår, hade jag gärna varit kvar.

Den glädje och den ambition som dessa unga utstrålar är fantastisk. Så mycket driv har jag sällan sett hos andra elever. De vet att de har mycket att tacka Sverige för och de gör det genom att leva så bra de bara kan. De har flytt från krig, hot om könsstympning och bortgifte. De är flickor och pojkar som fått en chans till ett nytt liv. Vi har råd att ge dem den chansen.

Jag är glad att Lerums kommun äntligen tar sitt ansvar och hjälper kommuner som likt Mölndal tidigare fått dra ett tungt lass. Vi har det bra i vår del av världen, ja i vår del av Sverige och bör dela med oss. Det är glädjande att våra politiker nu insett det också. De visar att de har hjärtan, något som jag hoppas att fler visar sig ha.

Linda Odén

Linda Odén
Lärare Alléskolan
och Gråbobo

8 KOMMENTARER

  1. Fantastiskt tänkvärt och insiktsfullt skrivet Linda! Jag är så glad att du delar dina positiva upplevelser. Jag hoppas att dina kloka ord kan bidra till att åtminstone en av dessa människor (som kommenterar nyheten i tidningen) som uttrycker rädslor, farhågor och egna ”sanningar” med alltför snäva referensramar kan öppna upp sina hjärtan och tänka utanför boxen och se världen i ett större perspektiv.

  2. Tack! Mycket bra & viktigt skrivet! Hoppas vi alla i Lerums kommun stöttar dessa ensamkommande flyktingbarn. Hoppas varje barn kan få en ”fadderfamilj”! Jag är beredd att stödja dem på något vis & vet att vi är fler! Mvh Mirjam Weslien, Lerum.

  3. Så sant och så välformulerat! Våra elever är en resurs och goda förebilder, inte någon belastning. Jag är helt övertygad om att de kommer att bli goda samhällsmedborgare och att de berikar vårt samhälle med sina erfarenheter och tankar! Jag önskar att fler kom i direkt kontakt med dessa ungdomar för då tror jag att många skulle se saken på ett annat sätt!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here