Mikael220x226pxNu på natten till juldagen så ligger jag vaken och funderar över varför jultomten är så viktig för oss i vårt julfirande.

De senaste åren har jag själv märkt hur svårt det är att bli accepterad om man inte vill blanda in tomten i julfirandet. Jag har upplevt att det väcker starka reaktioner hos folk man möter när man inte vill ljuga för sina barn och ställa upp på dramatiseringen om tomten.

Själv är jag uppväxt med hela julfirandet med tomte och spänd förväntan på att han skall knacka på dörren och dela ut julklappar, och har positiva minnen kring detta – jag har haft fina jular, med mat, familj och presenter.

Varför dölja vår kärlek med mask?Men charaderna kring tomten, de snövita lögnerna, rädda barn som varit tvungna att gå fram till en okänd skäggig man, kanske tvingats sitta i hans knä. Detta har jag aldrig känt mig bekväm med.

Varför gör vi detta? Varför är det okej för mig som förälder att ljuga för mina barn på julafton? Varför skall jag som pappa ta på mig en mask för att ge min gåva – istället för att ha förmånen att ge min gåva ansikte mot ansikte? Men det finns ett tryck på oss att ställa upp på denna massillusion.

När vårt första barn som liten blev rädd för tomten och vägrade att tomten skulle komma så började jag reflektera och vi bestämde oss som familj att vara helt ärliga om att tomten inte finns – i början spelade vi ändå med, men över åren har denna figur känts mer och mer främmande och obehaglig.

Missförstå mig inte, jag älskar att köpa presenter – och har också förmånen att ha råd att göra det, det är väldigt roligt att uppmuntra och visa att man tycker om någon med en gåva. Och jag uppskattar julbordet, godiset, familjegemenskapen, Kalle Anka, alla ljusen och paketutdelandet.

Men jag förstår inte varför vi inte kan byta gåvor med varandra utan en sådan tveksam karaktär inblandad. Vad symboliserar han? ”Finns det några snälla barn?” frågar han – vill vi verkligen att de små barnen skall vara oroliga för om de varit tillräckligt snälla?

Varför dölja vår kärlek med mask?Jag ger ju inte min gåva till någon för att den varit snäll mot mig – utan för att jag har kärlek till den personen som får en present från mig. Jag älskar mina barn och gåvorna blir bara ett litet uttryck för min kärlek.

Skall mitt barn då oroas över om det varit snällt? Vi förmedlar omedvetet en känsla av osäkerhet och kanske även otrygghet. Barnen skall veta att de är älskade som de är och att de inte själva förtjänar sina presenter på grund av vad de gör.

Som troende så funderar jag även över om mytbyggandet kring tomten handlar om att vi behöver ha en huvudperson vid julfirandet som vi kan kontrollera. Tomten är ju ett av de sagoväsen vuxenvärlden kunnat använda genom tiderna för att påverka barnen till att uppföra sig.

Om vi istället, som den kristna kyrkan velat göra, skulle fira Jesu födelse nu mitt i årets mörkaste tid – då kunde Jesus få bli det ljus som lyser upp vårt mörker, precis som profeten Jesaja säger:

Det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder… Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram. (Jes 9:2)

Jesus är Guds gåva till alla oss barn, och han berättar att vi är älskade som vi är och inte på grund av vad vi gör.

Men istället fortsätter tomten att inpräntas på generation efter generation, som något kulturellt, utan reflektion. Jag är medveten att jag med dessa rader är inne och petar i något som sitter djupt rotat i oss svenskar, och även i oss troende.

Varför dölja vår kärlek med mask?

Jag vet att jag berör något som väcker starka känslor för jag har själv haft de känslorna, det har tagit många år att inte känna ett behov av att förmedla denna sed vidare.

Syftet med denna text är att jag vill ge dig som vill en chans till reflektion nu i juletid kring detta fenomen. Jag förstår samtidigt att tomten nog är för hårt knuten till både kulturen och som kommersiellt varumärke kring julfirandet för att kunna rubbas.

God jul!

Mikael Tilly
Pappa

1 KOMMENTAR

 1. Hej!
  För länge, länge sedan levde en skäggig gubbe som hette Tomten.
  Han uppfattades som farlig och läskig pga sitt utseende. En riktig slusk!!
  De styrande i landet beslöt sig för att göra sig av med denna skägglurk genom att korsfästa honom.
  Det bestämdes att han skulle spikas upp samma dag som den andre besvärlige skägglurk som gäckat folket och ställt till med problem för de styrande. Denna kille känner du till som Jesus.
  Historien om Jesus kan du mycket bättre än mig så den skall jag inte gå in på.
  Men att det hängde en kille som hette Tomten bakom Jesus är det inte många som vet. Det tystades ner ,då historierna från folk som vallfärdat för att ta farväl av Tomten, alla vittnade om hans godhet.
  Att han trots sitt utseende hade fått folk att bli snälla mot varandra.
  Han fick folket att göra goda gärningar och folket belönade honom med mat och presenter.
  En del av maten kundeTomten inte motstå, vilket hans tjocka mage vittnar om men alla presenterna gav han bort. Vilket resulterade i att han blev ännu mer populär. Folk började vallfärda för att få träffa honom.
  Barn som tidigare gallskrikit och fått panik av Tomtens förskräckliga utseende flockades nu runt honom. Till och med de mest skräckslagna barn såg godheten i Tomten och ville sätta sig i hans knä för att få känna den värme och kärlek ingen annan gett till dem.

  När de styrande i landet fick höra talas om Tomtens godhet beådrades det att Tomten skulle plockas ner. Han skulle få den bästa vård man hade att tillgå och en bostad inne i palatset skulle ställas iordning för Tomten.
  När man plockade ner Tomten kunde msn konstatera att ett stort misstag var oåterkalleligt.
  Tomten var död!!!!
  Han blev 33 år.
  Berget som Tomten dog på kallas idag för Tomteberget.
  Det upptäcktes senare att Tomten och Jesus var födda på samma dag , den 25Dec och dog på samma dag den 3 April år 33.
  Därför beslutades att man skulle hedra dessa män samtidigt den 24/25 varje år.
  Det hade nämligen ( som du vet) läckt ut uppgifter om att även Jesus hade spikats upp på felaktiga grunder.
  Historierna om Tomten och Jesus har gått parallellt med varandra i över 2000år.
  En del tror på Tomten, en del på Jesus, en del tror på båda två.

  Tomtendomen har klarat sig väldigt bra genom åren pga den bygger på snällhet, givmildhet och mätta magar. Åtminstone en gång om året.
  Att det är svårt att bli accepterad av Tomte anhängare om du:
  Inte vill blanda in Tomten i julfirandet.
  Påstår att det är snövita lögner.
  Påstår att det är en dramatisering.
  Är väl inte så konstigt ?

  Går msn in i en kyrka som tillhör kristendomen och påstår att:
  Jesus inte har något med julen att göra.
  Att barn tvingas till att döpas.
  Att barn farit illa och blivit utnyttjade på olika institutioner som förespråkar kristendom.
  Att kristendomen orsakat lika mycket lidande i världen som den spridit godhet tror jag inte man upplever 100% acceptans där heller.
  Som Tomte förespråkare vill jag bara säga att:
  Man döljer inte kärlek genom att bära mask. Man visar kärlek och hyllar Tomten och de andra killarna på berget.
  Dessutom kan masken i vissa fall vara rent utseendemässigt en fördel.
  Att ditt barn blev rädd för tomten är helt normalt , men om du låtit barnet upptäcka Tomtens godhet skulle rädslan övergått till glädje.
  Man kan givetvis byta gåvor utan tanke på att bära mask. 364 dagar om året. På julafton ser ju vi Tomteianer helst att man använder den. Lite som att inte svära i kyrkan.
  Hoppas jag besvarat några av dina frågor Mikael.
  Vi representerar två killar som spikades upp på varsitt kors för väldigt länge sedan .
  Du representerar Jesus, jag Tomten.
  Respekt!!!
  Med vänlig hälsning, klas.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here