Åsa Magnesköld”Vem vill du göra glad idag?” De orden läste jag på en skylt på vårt torg för några dagar sedan. Tanken med skylten var nog att få mig att köpa en blomma för att ge till någon men blomsteraffären var stängd så någon blomma blev det inte just då. Men orden jag läste fastnade i mina tankar. Vem vill jag göra glad? Hur gör jag någon glad? Vill jag egentligen göra någon glad eller vill jag helst göra mig själv glad?

Några dagar senare var det ju dags för Halloween. En tradition som jag har väldigt svårt att förstå – jag tycker varken om att bli skrämd eller bli utsätt för ”utpressning”. Men eftersom jag inte har något problem med att respektera att andra tycker att det är roligt och spännande, så har min lösning blivit att jag ser till att inte vara hemma så att jag slipper öppna dörren om det skulle råka komma någon och ringa på… 😉

ljusMen i år lyckades jag inte värja mig helt utan öppnade av ”misstag” dörren en dag under helgen. Utanför står två barn med varsin korg. ”Ljus eller godis?” löd den något oväntade frågan som barnen ställde samtidigt som två ljus med små lappar räcktes fram. Vem kan motstå en sådan gåva och en sådan god tanke? Självklart tog jag emot ljusen och naturligtvis letade jag snabbt fram lite godis för att ge till barnen. Så glad jag blev och så priviligierad jag kände mig! Och tänk så fint att de här barnen hade förberett sig genom att skapa små kort och sedan gett sig ut för att dela med sig – inte primärt för att få någonting tillbaka utan mest för att göra någon glad..

Någonstans tror jag att vi alla har en vilja och en längtan efter att få betyda något för någon. Att få göra skillnad och visa på ljus i en ibland mörk och problematisk värld. Att göra någon glad. Men det är inte alltid så lätt, det vet vi nog alla..

Jag skulle verkligen vilja vara en sådan människa och för att påminna mig själv om vilken väg jag vill gå i olika situationer och hur jag skulle vilja agera eller uttala mig så har jag ganska ofta ett armband på min vänstra handled. Ett armband i form av en lång läderrem med massor av ord. Ord som kan göra skillnad om de får genomsyra handlingar, uttalanden och tankar. Ett smycke men också mycket mer.

band640px

På remmen kan man läsa uttryck som: Sprid kärlek, Lev i fred, Gör skillnad, Acceptera olikhet, Tala vänliga ord och Visa vägen.

Det finns också tänkvärda ord som: Medmänsklighet, Sanning, Förlåtelse, Tro, Hopp, Kärlek och Frihet.

Fina ord. Stora ord – som jag inte på något sätt klarar att leva upp till varje dag och stund. Men samtidigt ord och uttryck som så mycket i vår värld handlar om – att göra skillnad, att våga vara ett ljus i mörkret eller vilja göra någon glad idag. Ibland är det inte svårare än att köpa en blomma eller helt enkelt ge ett leende och ett vänligt ord till någon som inte har något leende att ge just den stunden.

Kanske kan vi tillsammans göra vårt samhälle till en plats där vi försöker göra varandra glada? En plats där olikheter får finnas och fred får råda. En plats där vi sprider kärlek, talar vänliga ord och visar medmänsklighet? Det kanske låter dumt, pretentiöst och banalt men är ändå inte helt orealistiskt. Jag tror vi kan om vi vill och varje god handling och vänligt ord är ett steg på vägen.

Men det viktiga är att vi gör det tillsammans och kommer ihåg – ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Åsa Magnesköld
Musiklärare Lekstorpsskolan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here