LindaOden200x267pxDet går inte en dag utan att media skriker ut hur illa det är ställt med den svenska skolan. Det handlar om tester som PISA eller PIRLS där svenska elever visar allt sämre kunskaper i såväl matematik som läsförståelse, om nationella prov och betygsinflation, om lärare som inte har utbildning, lärare som jobbar för mycket, om friskolor som går konkurs och om kommuner som sparar löjligt mycket på skolan. Jan Björklund pekar med hela handen, men trenden vänder inte, snarare går det åt fel håll.

Det är lätt att ge upp och tänka att allt kommer att gå åt helvete, men som svensklärare vill jag ge alla föräldrar, och barn för den delen, enkla tips för att förbättra resultaten i alla ämnen. Det handlar om läsning. Och nej, läsningen kommer inte att tillföra mer pengar till den kommunala skolan, det finns ingen regel som säger att skolan tillförs en krona extra per läst sida, men när det handlar om att ge sina barn den bästa förutsättningen att lyckas i skolan skulle jag säga att läsningen är nyckeln. Ett sätt för alla föräldrar att faktiskt göra skillnad.

I mars presenterade Läsrörelsen och Junibacken en studie som visar att hela 80% av föräldrarna läste högt för sina barn 1984, 74% 2003 och nu 2013 endast 30%. Nu handlar det inte om att skuldbelägga redan stressade småbarnsföräldrar, men 30%, det är riktigt dåligt. Språket är nyckeln till så mycket och varken tv, datorer eller ens filmer kan ersätta böckerna. Det är inte heller samma sak att barnen bara lyssnar till böcker inlästa på cd, då de då inte får det samtal kring text och bild som är så viktigt.

Läsaförbarn

Enligt Ingvar Lundberg, professor på Göteborgs universitet, börjar läsglädjen redan i den närhet som läsning av pekböcker i spädbarnsåldern ger. Det handlar både om att att läsningen är en mysig och en språkutvecklande stund. Genom att höra berättelser lär sig barnen att se mönster som de sedan kan använda i tolkningen av andra berättelser. Denna förståelse för språk och litteratur är enormt viktig.

Spelar det då någon roll vad man läser? Egentligen inte menar Lundberg, så länge böckerna är lite svårare än vad barnen egentligen klarar av. Barn behöver utmanas. Det är dock viktigt att läsning förknippas med glädje och att föräldrarna blir läsande förebilder som visar att det är viktigt att läsa. Samtalet kring det lästa ska vara språkligt utmanande, men det får aldrig vara så att den vuxne ser sig som facit och korrigerar barns tanker eller ens uttal. Det viktigaste du kan ge ditt barn är en språklig nyfikenhet och ett språkligt självförtroende.

Mer om vad Ingvar Lundberg skriver om högläsning hittar du på den här länken.

Linda Odén
Pedagog, egen företagare & bloggare

 

Och så några boktips för barn i olika åldrar:

0-3 år

Knackapa200pxKnacka på! av Anna-Clara Tidholm är en klassiker för de minsta som gavs ut första gången 1992. Väldigt lite text, men bilder som går att prata massor om och roliga dörrar att knacka på. En bok där barnet får vara aktivt.

Stina Wirséns vem-böcker blandar humor och allvar. Våra favoriter är Vem blöder? en riktigt splatterfilm för barn och Vem är arg? om hur konflikter kan lösas.

 

3-6 år

Gruffalon200px

Ett tag kunde mina barn Gruffalon av Julia Donaldson utantill. En riktigt rolig och lite småläskig bok på rim om ett monster och en modig mus.

Alldeles ny och vansinnigt rolig är Flugan av Elise Gravel där fakta och fantasi blandas. Vi får träffa flugan Jonathan som inte gillar att mamma kan se åt alla håll samtidigt.

 

6-9 år

Monsterakademin200px

Martin Widmarks serie om monsteragenten Nelly Rapp är populär hos mina söner. Första boken heter Monsterakademin och den ska helt klart läsas först. De följande 11 böckerna kan man läsa i den ordningen man vill.

Ingelin Angerborn skriver om Viking, Viktor och Vilma som har klubben AB Klant & kompani. Böckerna handlar om en rad katastrofer som Kalsongkatastrofen, Kaninkatastrofen och nu senast Kalaskatastrofen. Riktigt roliga!

 

9-12 år

Rum214-200pxOckså barn som kan läsa behöver högläsning. Ingelin Angerborn skriver även böcker för äldre, riktigt läskiga sådana och då kan det vara bra med en vuxen som läser. Börja med Rum 213, en spökhistoria som handlar om tre tjejer som träffas på sommarkollo.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here