ErikLarsson200pxJag ser att sajten Gråbo.nu har tagit fart och det tycker jag är väldigt roligt. Och nu tänkte även jag bidra med en artikel. Jag heter Erik Larsson och denna artikel kommer att innehålla lite av den moderna världen, lite av det nya Gråbo, eller kanske snarare nya Sverige? Ämnet är hur Missionskyrkan gjorde för att anordna ett lan, och vad som hände under lanet!



Det hela började någon gång en mörk måndags kväll i höstas. Jag satt och samtalade med en av scoutledarna i Missionskyrkan och efter lite övertalande så visade det sig att ett lan inte helt omöjligt att genomföra. Vi valde att spåna vidare vid en senare tidpunkt och i januari tog det fart, då började vi kolla om det fanns ett intresse och det verkade som att några stycken faktiskt ville vara med och lana! När nu budskapet om att ett lan skulle bli av, någon gång i mars månad, så var vi ju illa tvungna att genomföra det.



I början av februari kom vi på att Missionskyrkans internetabonnemang kanske kunde begränsa oss, så vi fick försöka ta reda på detta… det var ingen lätt uppgift då vi inte ens visste var routern satt. Vi var tvungna att kolla upp vem som var ansvarig för internetanslutningen och till sist hittade vi en väldigt trevlig man i kyrkan som visste, inte bara vart routern satt utan mycket, mycket mer som kom att hjälpa oss på vägen. Någon gång i slutet av februari hade vi konstaterat att kyrkan hade ett internetanslutning på 24 mbit i hämtningshastighet och vi räknade med att detta skulle räcka för de 7-8 stycken som hade anmält intresse att vara med!

Nästa bekymmer var att dra kablarna. Vi valde i början av mars att ta en kväll för att kolla upp hur vi skulle dra alla kablar och dylikt, detta blev en rätt enkel uppgift och vi var klara snabbare än vad vi hade trott.

Vi beslutade även då att nästa träff var dagen innan själva lanet. Sagt och gjort så träffades vi på torsdagen den 14 mars och drog nästan alla kablar, men vissa saker var vi tvugna att vänta med till själva lan-dagen. Så det fick vi göra timmen innan alla lanare skulle komma.

Men inte nog med det, vi hade rätt så sent fått veta att det inte bara skulle bli 7-8 personer som skulle dela på internet linan, det skulle bli över 30 personer! Och att med så kort varsel få fram en bättre internet var inte möjligt, vi fick hoppas att det skulle lösa sig och vi valde att göra en reserv lösning med mobiler och ”internet-donglar” som skulle hjälpa oss om nätet blev segt.

Men det är ju inte bara internet skulle bli belastat när 30 personer kom och cirka 20 av dessa skulle ha datorer med sig och som var och en drar cirka 300W och som ni kanske vet klarar inte en propp enkelt av 6000W. Dessutom skulle vår teoretiska siffra överskridas av diverse laddare och bildskärmar. Där var vårt nästa problem, vi var tvugna att dra kablar från andra eluttag till själva ’‘lan-lokalen’’ men blev faktiskt enklare att lösa än vad vi trodde!

Väl förberedda, cirka kvart i sex fredagen den 15 mars, så visste vi att om bara en liten stund så kommer alla, mer eller mindre på en enda gång! Och mycket riktigt, klockan fem i sex droppade de första personerna in. Först kom faktiskt min lillebror och sedan hans kompis, sen några scouter, och mer av brorsans kompisar sen massvis med scouter.

LanMK1När alla väl börjat packa upp sina datorer kommer nästa fasa, det var bara brorsan och hans kompisar som hade med sig nätverkskablar, med andra ord cirka 15 personer utan kablar att ansluta till internet. Som tur var så var vi förberedda, med cirka 20 extra kablar så lyckades vi dra switchar och liknande så att alla fick internet. Det var mycket jobb, men när klockan var åtta var det bara någon enstaka som droppade in lite sent som behövde hjälp.

Klockan närmade sig nio och det var dags för mat, några av ledarna hade varit och förberett varma makor med diverse pålägg, allt från ost,skinka med mera till ananas. Det fanns gott om mat att välja på och till drickat fanns såväl som varm oboy till saft och vatten. Det var ingen som gick med sur min från matborden som tur var.



Härnäst väntade fritt spel fram till klockan 22:15 då den första av nattens turneringar skulle starta. Detta var en turnering i spelet League of legends, som många av gråbos ungdomar spelar. Vi hade fina priser, nämligen en keps (Toronto Raptors) och en mus (Logitech G400) och därmed de dyraste priserna av turneringarna under detta lanet. Totalt var det fem lag som spelade och till sist kunde det vinnande laget, ÖIS, koras och få sina priser på prispallen.

Natten gick och det var mycket aktivitet! Inte bara dataspel spelades, utan även innebandy och fotboll under natten, några kollade på film, och några somnade faktiskt till sist!

Efter många timmars sömnlöst spelande så var det tydligen morgon igen, solen sipprade in genom fönstren och vissa av de sovande började vakna till igen. Någon var tvungen att åka hem tidigt och började packa sin dator medan de flesta fortsatte att spela. Till sist var det dags för frukost, följt av ytterligare en timmes spelande för att sedan packa ihop och åka hem. Nu, äntligen var det dags att sova. För min del följdes lanet av lite städande i lanlokalen och en trevlig överraskning. Sedan en skjuts hem och en välbehövlig dusch…följt av sömn, jag sov i hela 22 timmar, vilket kändes tillräckligt för att ta igen all sömn jag förlorade under tiden som jag spelade. Så även om man är vaken en hel natt, så kan man sova igen det utan problem.



Ett stort tack för att jag har fått berätta detta för er som läser här på Gråbo.nu och även ett stort tack till alla ledare i Missionskyrkan! Speciellt tack till Sofie Nyberg, Anders Johansson, Roy Persson, Emil Andersson och Tomas Ståhl. Även tack till http://sc2.darkstar.se för sponsringen av priser till tävlimgarna


Jag hoppas att vi ses till hösten, då nästa lan äger rum.

Må gott!
Erik Larsson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here