"Sommarlovet innan gymnasiet" av Matilda Håkansson

Efter att ha suttit och ivrigt lyssnat på rektorernas tal och barnens vackra sång på avslutningen fick man äntligen springa ut på sommarlov. Stora planer väntar inför sommaren, utlandsresor, konserter, grillning, mys med vänner och mycket mer. Efterlängtat för vissa men slutet av sommarlovet ger magknip till många av dom som nyligen slutat nian. Det är inte förens man tar det första steget utanför sin grundskola som man gått på i flera år som man inser att det verkligen är sommarlov här och nu.

Den 24:de juni får de snart nyblivna gymnasieeleverna reda på om man kommit in på den skola man sökt och verkligen vill gå. Fram tills dess kommer det nog vara lätt att slappna av, men efteråt kommer verkligheten ikapp. Det är verkligen nu det händer, det är verkligen dags att ta det första steget in i vuxenlivet. Att man är pirrig är en självklarhet, man får ju lära känna nya elever, lärare och kanske en ny stad för vissa. Men saknaden av lärarna från grundskolan kommer nog alltid bestå för de flesta.

En kille som gick ut nian förra året berättar att han tänkte på gymnasiet under hela sommaren men speciellt veckorna innan starten. ”Jag såg fram emot att börja i en ny klass och få börja om med nya vänner och så” säger han. Det är många som känner detsamma som honom, att det ska bli kul med nya vänner och en ny klass. Medan andra känner en viss rädsla för att inte passa in och komma till sin trygga klass. Eftersom dom lämnar sina nuvarande klasskamrater och är rädda att tappa kontakten, vissa har gått tillsammans i 10 år.

Kvällen innan första dagen på gymnasiet kommer nog vara som alla andra kvällar innan skolstart. Pirriga men ändå sorgliga pågrund av sommarlovets slut, alla vill ju slappa hela dagen och äta så mycket glass man vill. Under kvällen kryper också ångesten av den kommande skolstressen fram, speciellt för dom som ska till gymnasiet då man vet att det kommer bli strängare regler.

Deadlinesen blir ultimata, proven blir fler, uppgifterna blir svårare och prestationen måste höjas. Allt detta är de största anledningar till varför många är nervösa innan man börjar på gymnasiet. För man har hört av släktingar och vänner att allting kommer bli tuffare på gymnasiet. Killen som har gått ett år på gymnasiet beskrev att arbetet inte blev extremt mycket jobbigare men såklart lite svårare än grundskolan.

Gymnasiet väntar, snart är det dags, vi ses kära blivande första ringare.

Matilda Håkansson
Matilda Håkansson
den 18 juni

Foto: Sanja Gjenero

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here