"Graven är tom" av Alf Källström

Det var upptäckten som Maria Magdalena gjorde när hon gick ut till graven för att sörja den där tidiga söndagsmorgonen. Hon, de elva lärjungarna och andra som följt med Jesus hade upplevt de svåraste dagarna i sitt liv.
Jesus hade visserligen låtit dem ana att lidande och död var en viktig del i hans kallelse men de hade ändå berörts och fångats av hans kärlek och överlåtit sina liv till att följa och tjäna honom. Nu var han död och hoppet och framtidstron var borta.
Då får Maria sitt livs största överraskning. Den stora stenen som legat för klippgravens öppning är borta och graven är tom.
Petrus och Johannes får reda på nyheten och de rusar ut till graven och konstaterar att det verkligen är så. De ser också tydliga tecken på att Jesu kropp verkligen legat där.
Då händer det något med lärjungarna.

När Johannes berättar om detta säger han om sig själv:

Då gick även den andre lärjungen in, han som hade kommit fram till graven först, och han såg och trodde. (‭Johannesevangeliet‬ ‭20‬:‭8‬)

Jesus hade vid flera tillfällen försökt att förbereda lärjungarna på att lidandet, döden och uppståndelsen skulle bli kulmen på hans liv här på jorden men de hade inte kunnat ta in det.
Nu händer det något. När de ser den tomma graven öppnas deras sinnen så de kan tro.
Detta är en sammanfattning av den text som vi läser i våra kyrkor denna påskdag.
Den tomma graven och en levande Jesus Kristus är grunden för kristen tro. Att detta har hänt på riktigt här på jorden är helt avgörande för att tron på Jesus ska vara verklig.
Han såg och trodde – så står det om Johannes.
När vi idag läser om denna avgörande händelse kan vi få vara med om att det händer med oss också. Vi berörs, ser och är med om att Jesus kommer också till oss. Vi förstår att Han verkligen lever och att hans kärlek är den förvandlande kraft som tänder hopp och framtidstro i en trasig värld.

Du är välkommen att vara med när den kristna kyrkan i påsk proklamerar livets seger över döden.

Kristus är uppstånden! – Ja, Han är sannerligen uppstånden!

 

AlfK200x200px
Alf Källström
Pastor Missionskyrkan Gråbo

Påskmanifestation på Mjörnbotoret i Gråbo
Vid halv ett på påskdagen så inbjuder Missionskyrkan, Svenska kyrkan och Centrumkyrkan i Gråbo till påskmanifestation på torget i Gråbo. Efter gudstjänsterna i våra tre kyrkor möts vi till gemensamt kyrkkaffe, sjunga påsksånger och för att lyssna till påskbudskapet tillsammans. Alla Gråbobor välkomnas att komma förbi och få fika och sjunga tillsammans med oss. Läs mer här…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here