"Träningshets och ideal - till vilket pris?" av Filippa Harbom

Varje gång jag är inne på sociala medier möts jag av en våg av träningsbilder och bilder på nyttiga maträtter. Varje gång jag tittar på TV stöter jag på reklamer för viktminskning eller nya träningsformer. Varje gång jag läser en tidning hittar jag artiklar med rubriken ”nya träningsformen för en snyggare kropp” eller ”nu är det snart sommar- vad ska du äta för att vara redo för stranden”.

Varför ska jag som femtonåring behöva mötas av all denna träningshets och bantningstips varje dag, alla timmar på dygnet? Jag vet att det inte alltid är riktat mot oss ungdomar, men har jag fel om jag drar slutsatsen att människor mellan 14-25 är aktivast inom sociala medier?

Jag kan bli riktigt irriterad på all denna hets som sprids i samhället varje dag. Det räcker inte längre med att träna ett par gånger i veckan och unna sig sötsaker då och då, nu är det mer ”normalt” att träna många gånger i veckan och äta sockerfri mat varje dag. Man går upp ur TV-soffan för att åka och träna på kvällen även om man helst velat ligga kvar och titta på nästa program. Man kanske hoppar över den där sista bullen på fikat, för bullar består ju av smör, mjöl och socker och sådant skulle man väll hoppa över för att få den där kroppen till sommaren?

Kan inte jag bara få äta vad jag tycker om och träna för att må bra, utan att känna denna press från samhället varje dag?

Jag vet att det är nyttigt för kroppen att äta bra och träna ofta och jag vet att det finns mycket övervikt i världen just nu. Det är inte så att jag vill påpeka att det är dåligt att träna mycket eller äta hälsosamt, för det är bra att ta hand om kroppen! Det som jag försöker ta upp är just hetsen kring träning och mat. För det är hetsen och idealen som får så många människor runt om i världen att tvivla på sin kropp och på sig själv. Det är hetsen i media som gör att många får ångest så fort de inte tränat på två dagar eller om de ätit en semla på en vardag.

Jag kan själv erkänna att jag blir motiverad av alla bilder på sociala medier och bilder som jag ser i tidningar, jag vet själv att jag mår bäst av att inte äta för onyttigt och jag kan erkänna att jag tycker att en skiva rågbröd är mycket godare än en skiva ljust bröd.

Däremot har jag kommit över den tröskeln att jag ska träna och äta för andra istället för mig själv. Jag vet att jag kan träna flera gånger i veckan och äta nyttig mat för att må bra, men jag vet även att jag likaväl kan äta semlor tre dagar i rad och må lika bra inombords.

Däremot vet jag att det finns så många människor som inte har samma syn på träning och mat som jag har. Jag vet att det finns så många människor som måste springa den där extra milen för bullen som personen åt tidigare. Detta är enligt mig inte en hälsosam syn på livet och min fråga är varför allting alltid gå till överdrift? Varför ska det inte vara okej att ta den där sista bullen utan att höra den där ständiga rösten inuti huvudet som berättar hur onyttig bullen är för din kropp? Kan vi inte bara leva hur vi vill, äta det vi vill och träna hur mycket eller lite vi vill beroende på vad kroppen mår bäst av?

Jag tycker att hela reklamindustrin måste börja ändra det skönhetsideal som vi nu har i samhället. Idealet för kvinnor idag är smala och vältränade kroppar. Idealet för män är oftast stora och muskulösa kroppar. Det är media och reklamindustrin som enligt mig sätter dessa ideal, för om reklamindustrin hade använt modeller med en helt annan kroppstyp så hade vi fått ett annat skönhetsideal.

Om de på något sätt kan ändra idealet så tror jag att denna träningshetsen sakta kommer avta, då det är dem som får de flesta att vilja sträva efter ”idealkroppen”. Jag vet att t.ex märket Dove har börjat med reklamer med olika kroppstyper, vilket jag verkligen tycker är bra. För varför skulle det vara mindre vackert att ha en större eller mindre kropp. Man är född i den kroppen man är född i, stor eller liten.

Ingen ska få dig att må dåligt över din kropp, oavsett om den är större eller mindre. För varför skulle det vara fel att ha en smal kropp? En kroppsform som man ofta inte kan rå för eller inte kan ändra. Eller varför skulle det vara fel med en större kropp? Det kan man kanske inte heller rå för o!ch vi människor är precis lika vackra, oavsett hur ens kropp ser ut.

Jag vill leva i ett samhälle där man kan känna en trygghet i sin kropp, oavsett hur den är byggd. I ett samhälle där man fortfarande kan bli motiverad till att må bra, utan att det ska gå till överdrift. Jag vill leva i ett samhälle där jag inte behöver stöta på bantningstips i media eller modeller med samma kroppstyp och former i varje reklam.

Jag vill leva i ett samhälle där ingen dömer en annan människa för utseendet, där insidan spelar större roll än utsidan.

Framförallt vill jag leva i ett samhälle där ingen mår dåligt genom att titta igenom sina sociala medier, läsa i tidningen eller titta på TV pågrund av all träningshets och ideal.

Filippa Harbom
Filippa Harbom

Foto av www.localfitness.com.au

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here