"Nordisk kost är både jordklok och hälsosam" av Denise Bertilsson

Det skrivs otroligt mycket om mat just nu och dom många dieterna och hälsotrenderna avlöser varandra. Att man belyser ämnet hälsa tycker jag är fantastiskt och att människor intresserar sig för vad man stoppar i sig, och att mat och hälsa hör ihop är livsviktigt att känna till. Det är allt ifrån Chiafrön från Mexico till Camu camu från den Sydamerikanska regnskogen. Det behövs ingen närmre förklaring på att denna superfoodtrend inte är särskilt klimatsmart antar jag.

Vad många missar helt i jakten på hälsa är vår egen nordiska superkost. Vi har mängder med bär, fröer och örter här hemma som med sitt närinsinnehåll mycket väl platsar på listan över superfood. Blåbär, tranbär, hjortron, svartvinbär. Listan kan göras lång.

Vi har linfrö, raps och nässlor, egentligen är det ganska enkelt bara man öppnar ögonen, eller hur? Jag brinner för vårt nordiska skafferi, för våra fantastiska råvaror som smakar så mycket mer tack vare sin långa utvecklingstid.

En studie gjord 2011 vid uppsala universitet av doktorand Viola Adamsson och hennes forskargrupp visar att nordisk kost har liknande effekter med den mer kända medelhavskusten (källa: Uppsala universitet)
Min vision är att vi blir fler som upptäcker hälsofördelarna med närproducerad mat och att vi återupptäcker våra nordiska råvaror. Att vi lär oss anlägga en köksträdgård och använda den för färskkonsumtion men också lär oss spara, ta tillvara, syra och picka.

Nu börjar odlingsåret 2015 och jag har varit ute och vänt jorden i landen, det luktar vår i luften och det är äntligen dags för naturen att vakna.

Jag hoppas att jag väckt en tanke, lyckats inspirera er att ge vår nordiska kost en ärlig chans. Kanske blir vi fler som ger oss ut att ta tillvara först blåbären, sen svampen och sist lingonen som komplement till våra köksland. Vi bor i ett vildmarksland här i Gråbo med fantastiska skogsmarker. Upptäck möjligheterna och smakerna och jag lovar att ingen kommer bli besviken!

Vi hörs!

Denise Bertilsson
Denise Bertilsson
Granasdammofsweden.se
Instagram: granasdammofsweden

2 KOMMENTARER

  1. För mig är det helt självklart med våra närproducerade livsmedel. Passa på nu och njut av den första nässelsoppan och kirskålen i salladen. En härlig kopp te på de första bärbladen med lite honung är en svårslagen njutning tycker jag

    • Ja visst är det fantastiskt!! Detta ”ogräs” är jag riktigt tacksam över att ha fått i min trädgård.. Och nässlorna passar bra för infrysning och torkning också….:)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here