"Det omöjliga blir möjligt!" av Rebecka Johansson

Jesus och hans närmsta vänner möter en svettig uppgift. Ett stort antal människor har följt med Jesus ut i bergsområdet för att få höra honom undervisa. Nu befinner de sig långt ifrån staden och folket börjar bli hungriga. De behöver skaffa fram mat till mer än 5000 män, kvinnor och barn.

Jesus vänder sig till Filippus och frågar honom: Var ska vi köpa mat till alla dessa människor?
Får Filippus uppdrag att fixa mat till mer än 5 000 per!? Själv blir jag nervös inför tanken att servera mat till 5 personer.

Filippus svar; att det skulle kosta mer än ett halvårs månadslöner att köpa mat till alla, säger att situationen är helt omöjlig att lösa. I alla fall för honom.

Jag tror jag kan känna igen känslan Filippus upplever när han får frågan om lösningen på problemet lagt i hans knä. Kanske att du också befunnit dig i en situation där uppgiften känns orimligt, eller helt utan lösning.

Andreas som uppfattat situationen kommer fram till Jesus med en pojke och hans matlåda för dagen, fem bröd och två fiskar. Skrattretande lite mat i sammanhanget men pojken ger maten till Jesus. Jag tror inte att Andreas och den lilla pojken hade någon aning om vad Jesus skulle göra med pojkens brödbitar och fiskar, det räcker ju inte till att mätta tusentals hungriga människor. Men utan att veta vad som skulle hända så överlämnade pojken det lilla han hade till Jesus.

När maten är lämnad i Jesus händer och han bett en bön får människorna som är samlade se det omöjliga bli möjligt. Jesus säger åt dem att dela ut de fem bröden och två fiskarna till folket. Den ena efter den andra tar mat, äter och bli mätta. Tillslut har alla fått mat och när de samlar in den överblivna maten så är det flera korgar med mat över.

Den lilla pojkens matlåda förvandlades till mat som räckte till flera tusen människor.

Detta var inget som någon av Jesu vänner kunde lösa på egen hand. Pojkens val att överlämna det lilla han hade gjorde utrymme för Jesus att göra ett mirakel, och pojkens gåva blev till en stor välsignelse för många. Det omöjliga blev möjlig pga att någon valde att överlämna allt han hade, och litade på Jesus.

Ibland när jag känner mig som Filippus, liten och hjälplös inför en omöjlig situation, vänder jag mig till Jesus i bön, ber att han ska gripa in och göra det omöjliga möjligt, precis som han gjorde i berättelsen i Joh 6:1-15. Vi kan inte lösa alla situationer eller uppgifter, men Jesus kan, om vi ger honom utrymmet att göra förvandling och mirakel.

Varje dag är min bön att jag ska göra som pojken gjorde. Han hade inte mycket, men det han hade lämnade han till Jesus, så förvandlade Jesus det till något större än pojken någonsin kunde önska eller hoppas på.

Jag vill ge det jag har, mitt liv, låta Jesus förvandla mig inifrån och ut för att bli en välsignelse för andra.

Vad har du för situation där du behöver hjälp av Jesus? Vad vill du överlämna till Jesus, låta honom förvandla och bli till välsignelse?

Rebecka Johansson
Rebecka Johansson
Ungdomsledare Missionskyrkan Gråbo

Foto: Spiz

ur Johannesevangeliet 6:1-15

Sedan for Jesus över till andra sidan Galileiska sjön, alltså Tiberiassjön. Mycket folk följde honom, eftersom de såg de tecken som han gjorde med de sjuka. Men Jesus gick upp på berget och satte sig där med sina lärjungar. Påsken, judarnas högtid, var nära.

När Jesus lyfte blicken och såg att det kom mycket folk till honom, sade han till Filippus: ”Var ska vi köpa bröd så att de får något att äta?” Det sade han för att pröva honom. Själv visste han vad han skulle göra. Filippus svarade: ”Bröd för tvåhundra denarer räcker inte för att alla ska få var sin bit!” En annan av hans lärjungar, Andreas, bror till Simon Petrus, sade till honom: ”Här är en pojke som har fem kornbröd och två fiskar. Men vad räcker det till så många?”

Jesus sade: ”Låt folket slå sig ner.” Det var gott om gräs på platsen, och de slog sig ner. Det var omkring fem tusen män. Jesus tog bröden, tackade Gud och delade ut till dem som var där, likaså av fiskarna, så mycket de ville ha. När de var mätta sade han till sina lärjungar: ”Samla ihop bitarna som blev över så att inget går förlorat.” De samlade ihop dem och fyllde tolv korgar med bitarna som blev över efter de fem kornbröden när de ätit.

När människorna såg vilket tecken han hade gjort, sade de: ”Han måste vara Profeten som ska komma till världen!” Jesus förstod att de tänkte komma och göra honom till kung med våld, och han drog sig undan upp till berget igen, helt ensam.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here