Semla (Foto: www.fotoakuten.se)

Firar dina barn Fettisdagen med semla i skolan? Får de glass vid skolstart, avslutning, kompisarnas födelsedagar på förskolan? Hur är det med något sött vid Kanelbullens dag, Lucia, Jul, Halloween och Påsk? Är det fredagsfilm med popcorn, saft och choklad på fritids? Tävlar de om att vinna festis och chokladboll på gymnastiken? Ger läraren i ”sommarläxa” att samla på glasspinnar? Arrangerar skolan marknad och begär hembakt, godis och choklad i bidrag från föräldrarna? Tro det eller ej, men detta är mycket vanligt.

Livsmedelsverkets rekommendationer för bra mat i skolan anger att utrymmet för socker, sötsaker, söta drycker och snacks är mycket litet om eleverna ska få i sig den näring de behöver. Till och med skollagen kräver en näringsriktig skolmåltid. Den ska bidra till barnens utveckling och inlärning. Men det vi talar om nu faller ofta utanför måltiderna. Det är pedagogers och skolledares egna initiativ i undervisningen.

Vad spelar en liten semla för roll? Det har väl ingen dött av, tänker du kanske. Om det nu bara varit en. En liten semla motsvarar 10-11 sockerbitar. Vilken hänsyn tar skolan till familjers regler om att äta sockerfritt, inga söta drycker och bara godis på lördag? Många föräldrar reagerar på detta. Och vad har socker med pedagogik och lärande att göra?

Socker triggar kroppens belöningssystem. Ett säkert kort i uppmuntrande syfte alltså. Det bidrar även till förstärkta hungersignaler och vi vill gärna äta mer. Har du provat att ta bara en godisbit i skålen? Tog du fler än du tänkt? Kanske till och med åt upp de sista ”som inte var goda”? Då förstår du.

Barn får idag i sig omkring tre hekto sockerrika livsmedel och får i sig ett hekto sockerarter. Per dag. Det visar en stor europeisk studie vars svenska del leds från Göteborgs Universitet. Forskare har intervjuat föräldrarna till 9500 barn mellan två och nio år om vad deras barn ätit. En fjärdedel av energin barnen får av maten kommer från socker. Ett stort sockerintag i unga år påverkar tandhälsan och ökar risken för övervikt och ohälsa längre fram i livet. WHO uppmanar att vi bör minska sockerintaget till 5E%. Det motsvarar ungefär tre teskedar för ett barn per dag. I praktiken betyder det att vi skulle spräcka Livsmedelsverkets kostråd redan till frukost. Med vaniljlättyoghurt, müsli och juice hamnar vi över 30E%, vilket motsvarar många teskedar socker.

Är det då verkligen försvarbart att skolor tillåter socker? Vad skulle en sockerfri skola innebära för barnen och folkhälsan på sikt? Kanske en liten semla eller lussekatt visst spelar roll.

Är Gråbo och hela Lerums kommuns skolor och förskolor redo att anta min utmaning #ensockerfriskola på riktigt?

Cecilia Blidö
Cecilia Blidö
kostrådgivare, föreläsare

TIPS! Vill du må ditt bästa och minska sockret i din familj? Boka din plats på uppskattade ”Söndag i kosten och hälsans tecken” i Lerum den 22 mars. Tidigare deltagare säger: ”Det var en aha-upplevelse när jag förstod hur mycket skräp det finns i vår mat”.

Foto: www.fotoakuten.se

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here