Fyrverkeri 2014 (Foto: Dennis Jeryd)

Jag heter Dennis Jeryd och om bara några timmar så tillträder jag som kommunstyrelsens ordförande här i Lerum.

Ett nytt år handlar mycket om förhoppningar och förväntningar inför det nya året, kanske några nyårslöften men det verkar som om många har tjuvstartat med sina löften för när jag var på gymmet i Stenkullen i förmiddags så var det helt fullt. Jag skulle vilja ge er alla en uppmaning inför det kommande året: Ta vara på tiden, oftast rusar vi fram mellan arbete, fritid och familj och glömmer upp att stanna upp och tänka på hur bra vi har det just nu.

Jag läste att i USA, som trots allt är ett av världens rikaste länder, så är det var femte barn som svälter varje dag, detta samtidigt som julhandeln i USA omsatte över 600 miljarder dollar.

När jag förberedde mig för detta tal så gjorde jag som jag brukar göra, och jag tror inte jag är ensam här, jag googlade på ”nyårstal” och fick fram många exempel men nästan alla handlade om det kommande året och då tänkte jag men stackars 2014 ska inte det få någon uppmärksamhet, ska 2015 stjäla all tid. Nej, inte i mitt tal och därför ska jag ägna lite tid åt året som har gått, återigen med lite hjälp från Google.

Den 23 januari hyllade Påven Franciskus internet och säger att det är Guds gåva, se där en till som Googlar.

4 februari rödlistades västkusträkan och orsakade panik i många familjer, vad ska vi nu äta på fredagskvällen?, såvida man inte har småbarn hemma då är det så klart fortsatt Tacoätande.

7–23 februari – Olympiska vinterspelen äger rum i Sotji i Ryssland och Sverige tog guld i både damernas och herrarnas stafett i längdskidåkning, hur många guld Norge tog tänker jag inte berätta.

25 maj är det val till Europaparlamentet, det första valet detta supervalår, som höll på att bli supervalåret som aldrig ville ta slut men mer om det senare…

26–27 juni – Ett rejält oväder i kombination av kraftig regn, snö, åska och tornado drar in över södra och mellersta Sverige och medför stora skador men följs sedan av en extrem värmebölja i hela Sverige under hela juli.

13 juli – Tyskland vinner Världsmästerskapet i fotboll 2014 i Rio De Janeiro, Brasilien. Men jag, och många med mig, kommer nog bäst ihåg när Tyskland slog Brasilien med 7 – 1 i semifinalen den 8 juli och att det stod 5 – 0 innan det hade gått en halvtimme av matchen.

14 september – Iphone 6 börjar säljas, jag just det och så var det val till riksdag, region och kommun också, höll på att glömma det.

17 oktober – En ubåtsjakt på ryska ubåtar påbörjas i Stockholms skärgård, avslutas precis efter att regeringen har presenterat budgeten med bl.a. satsningar på försvaret.

3 december röstades regeringens budget ned av riksdagen och inleder en period när vi tror att det ska bli extraval men som efter Decemberöverenskommelsen den 27 december inte blir av.

Detta och mycket annat hände under 2014 och som tur är så vet vi inte vad som väntar oss under 2015 men kom ihåg min uppmaning om att ta vara på varje stund och ta vara på tiden, varför inte passa på att ge dina nära och kära en extra kram då och då.

Ni som har lyssnat på mig förut vet att jag brukar ha med ett litet kulturinslag och jag tänkte inte avvika från den principen denna gång så därför kommer nu en sång som jag inte tänkte sjunga utan läsa och dessutom i en fri översättning till svenska.

Sången spelades in i början av 1980 och den första versionen fick arbetsnamnet Daddy Don’t Get Drunk on Christmas Day…

Champagnen är slut

Och fyrverkerierna är över

Här är vi, du och jag

Känner och vilsna och nedstämda

Det är slutet på partyt

Och morgonen verkar så grå

Så annorlunda mot igår

Nu är det dags för oss att säga…

Gott Nytt År!

Med vänlig hälsning,

Dennis Jeryd
Dennis Jeryd
Kommunalråd (S)

DELA
Föregående artikelTornstaden bygger 200 nya bostäder i Gråbo centrum
Nästa artikelLöpning och pedagogik
Jag heter Dennis Jeryd och är Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Jag är 48 år, utbildad civilingenjör i datateknik och uppväxt i Göteborg. Vi flyttade till Gråbo 1990 och bodde på Sniken fram till 2001 då vi byggde hus i Olstorp. Gift och har två barn som inte bor hemma längre. Innan jag blev politiker på heltid i oktober 2010 så var jag delägare i ett företag i databranschen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here