Med anledning av att tidningen Expressen avslöjat att SD-politikern från Lerum skrev anonymt på hatsajter så har Moderaterna och Socialdemokraterna idag starkt markerat emot att rasism och främlingsfientlighet skulle få plats i Lerums Kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa (m) och Alexander Abenius (m) ledamot i kommunfullmäktige säger i ett uttalande:

Det är fullständigt oacceptabelt att det finns politiker med den människosyn som Per Klarin (SD) i Lerum har. Det blir en påminnelse av det som hände i Nazityskland på 30-40-talet. Vi måste alla gå samman och stoppa denna rasism som politiker i (SD) står för, och göra det tydligt att rasism aldrig får plats i Lerums Kommunfullmäktige.

Nya Moderaterna i Lerum kräver att Per Klarin (SD) avsäger sig sin plats på Kommunfullmäktigelistan och att Sverigedemokraterna i Lerum tar avstånd från denna typ av åsikter.

Oppositionsrådet Dennis Jeryd (s) skriver på sin blogg:

Idag på morgonen kunde vi läsa om (SD) politikern som ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Lerum. Han uttrycker en vidrig människosyn som absolut inte hör hemma i ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi Socialdemokrater tar kraftigt avstånd från sådana åsikter. Vi har sagt det förut och säger det igen – vi kommer aldrig samarbeta med (SD)!

Nu på eftermiddagen kommer uppgifter om att han dragit tillbaka sin kandidatur. Bra, men det är uppenbart att (SD) är ett parti med rasistiska åsikter och därför är det skrämmande med deras framgångar i opinionsundersökningar. På söndag kan du sätta stopp för det och hindra att de kommer in i Lerum, regionen och riksdagen.

Även kommunfullmäktigeledamötena Robert Blomberg (c) och Eva Andersson (c), Eva som även sitter i kommunstyrelsen för för Centerpartiet, skriver och markerar i denna fråga:

En kommunfullmäktigekandidat ifrån Sverigedemokraterna i Lerums kommun har uttalat sig på ett sätt som inte hör hemma i ett demokratiskt Sverige. Centerpartiet värnar om demokratin och allas lika värde och vill att det skall fortsätta vara så. Därför förutsätter vi nu att Sverigedemokraterna i Lerums kommun tar sitt ansvar och stryker denna person ifrån sin valsedlar. Lerums kommuns högsta beslutande organ skall inte ha ledamöter som uttrycker sådana rasistiska åsikter.

3 KOMMENTARER

  1. Alice M Cooper och Jan Persson Cooper, kandidater för Folkpartiet i valet till Lerums fullmäktige tar kraftfullt avstånd till de åsikter som Per Klarin (SD) framför. Vi förutsätter att Sverigedemokraterna tar sitt ansvar och stryker Per Klarin från Valsedeln. Inga rasister i Lerums fullmäktige!

  2. Jag, Lise Augustsson och Vi i MP anser inte att rasister har att göra i Lerums Kommunfullmäktige att göra. Alla former av rasism måste bekämpas om vi skall ha ett samhälle i fred. De har ingen rätt att sätta sig över den mänskliga politik med allas rätt att leva som vi i MP står bakom. Vi kämpar för en kommun där vi alla blir sedda.
    Lise Augustsson, boende i Gråbo och kandidat till KF

  3. Rasismen har redan plats i fullmäktige och riksdag. Att ”avslöja” enskilda SD:are som tokstollar innebär att man inte ser SD som ett rasistiskt parti. Högerpolitiken har banat väg för SD och måste bekämpas ideologiskt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here