"Våga göra det du har råd med i sommar" av Inger Karlsson

Sitter högt upp på en klippa på Hönö alldeles själv, njuter och funderar. Vilket fantastiskt vackert land Sverige är. Snart är det sommar och semester. Tycker såklart att det ska bli skönt även om jag stortrivs på mitt jobb. 
Lite ledigt är ju aldrig fel.
 Eller?

Mina tankar byter riktning och jag börjar tänka på alla dem som känner helt tvärt om. De som tycker att lov och alla avbrott i de vardagliga rutinerna bara är skämmande och jobbigt. Föräldrarna som bävar när de tänker på att de inte kommer ha några pengar att åka på semester för. Man vill ju va som alla andra, kunna göra det som medelsvensson gör. Men vet att så kommer det inte bli.

Tänker på hur det var när jag var liten. Inte gjorde vi en massa resor och fantastiska upplevelser. Vi hade ju bondgård med kor och andra djur och då kan man inte åka iväg på semester.

Men det var sommar och sommarlov och jag var lycklig över att bara vara ledig. 
Plocka smultron, cykla till Mjörn på simskola, plocka blommor, hallon och blåbär och leka affär. Behöver det egentligen vara så mycket annorlunda nu?

Jag vill uppmuntra dig som läser detta och känner att du bävar inför sommaren. Det finns mycket roligt, mysigt och somrigt du kan göra även som inte kostar en förmögenhet. Vi är nog ganska många som varken vill eller kan lägga massor av pengar på några få veckor 

Ta vara på tillfället att vara med din familj, dina nära och kära. Det är ett bra sätt att hinna umgås med familjen och låta barnen känna att vuxna har tid med dem. Låt barnen vara med och planera. Baka någonting tillsammans som ni kan ta med på en utflykt nästa dag.

Det behöver inte vara så krångligt att baka. Gör matsäcken ihop med barnen och dra ut på äventyr i närmiljö. Fundera på vad som gjorde dig lycklig som barn. Berätta det för barnen och se om ni kan göra likadant. Det finns så mycket att upptäcka på nära håll. Hämta gärna tips på turistinformationen, och bli turist i din närmiljö.

"Våga göra det du har råd med i sommar" av Inger KarlssonHär kommer några tips från mig på utflykter och lätta och goda bakverk som även den ovane bagaren lätt fixar. Ta en cykel tur till någon sjö och tälj barkbåtar, ordna en båtracetävling. 
Fixa en lekdag t.ex. en skattjakt, barn älskar när vuxna är med och leker. 
Ta bussen ut till kusten och fiska krabbor. Sätt upp ett tält på tomten eller i en skog och sov över. Spännande!

Det finns flera sjöar med fina badplatser i Lerums kommun. 

Gå ut i skogen och plocka blåbär, rensa och njut med lite socker och mjölk. Spela boule. Plocka musslor/snäckor och pyssla något fint när ni kommer hem. Slå dig ner i solstolen och läs en bok. Våga göra ”det du har råd med” i sommar. Tänk på att du är inte ensam.
Se värdet i det enkla! 
Hoppas du ska kunna se tillbaka på denna sommar som den bästa på länge och med många fina minnen ihop med de dina.

"Våga göra det du har råd med i sommar" av Inger KarlssonBärpaj
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg bär i en pajform äpplen, blåbär, rabarber eller vad du har.
Smält 125 gram smör
Blanda i 
1 dl socker
2 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)
0,5 dl vetemjöl
1dl solrosfrö
Fördela över bären och grädda tills fin färg

Bondbröd
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda i en bunke
3 dl grovt mjöl (el linfrö el annat grovt)
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
1 påse torrjäst
Häll i 3 dl varmt vatten (ca 45 grader varmt)
Jäs 10 min
Baka ut ett bröd eller frallor
Jäs 30 min
Grädda i 15-20 min för stort bröd och ca 10 min för frallor

Chokladbollar
Blanda i bunke
100 gr smör
1 msk kakao
4 msk socker
3 dl havregryn
1 msk vatten eller starkt kaffe
Gör bollar och rulla i cocos, pärlsocker eller strössel
Lägg in i kylen

Önskar dig en rolig sommar!

Inger Karlsson
Inger Karlsson

 Foto: Martin Walls på Freeimages.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here