"Bibelns plats i mitt liv" av Alf Källström

Hur länge har du arbetat som pastor? Det är en fråga jag får ibland. Häromdagen kom den igen. Då jag svarade slog det mig att det börjar bli ganska många år. Och så gick tankarna vidare. Bland annat tänkte jag på den plats som Bibeln haft som den viktigaste källan till motivation och inspiration.

Mitt första minne var från det år då jag som tolvåring slutade söndagsskolan. Då fick jag en Bibel med ett minnesord skrivet i. Ordet var:

Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.

Jag tror inte att jag reflekterade över det just då men när jag ser tillbaka på det drygt femtio år senare kan jag konstatera att precis så har det varit för mig under alla år.
I samband med att jag stod inför beslutet att ägna mig åt arbete i den kristna församlingen, först som ungdomsledare och sen som pastor, var det en annan Bibelvers ur Psaltaren som fick avgörande betydelse.

Gud säger till kung David i Ps. 32

Jag vill lära dig och undervisa dig om den väg du skall vandra. Jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig.

Den Bibelversen som kanske är 3000 år gammal fick avgörande betydelse för mig personligen när jag i början av 70-talet frågade Gud om hans plan för mitt liv.

Jag skulle kunna ge många exempel på Bibelns alldeles speciella betydelse för mig personligen i olika konkreta livssituationer genom livet. Och framförallt, jag vet att jag inte är ensam. Miljoner människor har upplevt vägledning, tröst, hjälp och en personlig tro på Gud genom Bibelns ord.

Bibelns texter har påverkat mitt liv på många olika sätt. Framförallt har de förmedlat den personliga relation till Gud som är det mest värdefulla jag har. Att sen få ha det som grund och utgångspunkt för mitt dagliga arbete tycker jag är en fantastisk förmån.

Just denna tid står vi inför avslutningen av årets konfirmationsläsning. För några veckor sedan avslutade vi terminens Alphakurser. Åter har jag snart en termin bakom mig där gudstjänster och samlingar med Bibeln i centrum har varit huvuduppgifter i mitt arbete.

Ibland kallar vi Bibeln för Handbok för livet. Precis så har den fungerat i mitt liv.
Så blir jag alltid så fascinerad att se att när jag aktualiserar Bibelns texter i dessa sammanhang händer det alltid någonting viktigt med oss. Våra frågor och vår längtan väcks. Ibland får vi tydliga tilltal. Ibland kanske vi tycker att texterna är svåra. Då ger de upphov till samtal och funderingar. Det förunderliga är då att vi ofta upptäcker att det på något sätt är ”levande ord” som berör.

Så är Bibeln den mest spridda boken i världen, i många sammanhang den mest populära, i andra den mest ifrågasatta boken.

För miljoner och åter miljoner människor är Bibeln en bok som föremedlat Guds personliga ingripande i livet. Den Gud som inspirerat den har visat sig ha en unik makt att förvandla människors liv.

För mig är Bibeln alltså Handboken för mitt liv men även den bok som förmedlar motivation, kraft och inspiration för det arbete som jag har förmånen att få hålla på med.

AlfK200x200px
Alf Källström
Pastor Missionskyrkan Gråbo

Foto: abcdz2000 på freeimages.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here