"Skolan är vår viktigaste utmaning" av Christopher Hansson

Valet börjar närma sig och partierna kommer med sina vallöften, det är en mycket intressant period för oss politiker. Sällan blir det så mycket uppståndelse kring politiken som under ett valår.

Nu var det ett tag sedan jag skrev här på gråbo.nu men äntligen har jag funnit lite tid för att författa en artikel. Det valde ämnet för den här gången är skolan. Enligt mig är skolan våran viktigaste utmaning. Skolan får inte bli en fråga där politiska partier lovar guld och gröna ängar för att senare leverera föga. Min uppfattning är att skolpolitiken bör ha en starkare förankring mellan partierna. Det kan inte anses hållbart att de styrande partierna lägger förslag på hur skolan ska förbättras och att oppositionen sedan river upp det efter en mandatperiod. Här krävs krafttag, tänk om partierna kunde samarbeta mer och bättre kring skolpolitiken. Då hade den haft en bredare förankring och förmodligen ett bredare folkligt stöd samt att man plockar ut det bästa hos partierna.

Hur man än vänder och vrider på problematiken så kan man inte blunda för att det finns problem med den svenska skolan. PISA-rapporten som beskriver sjunkande resultat inom den svenska skolan har förmodligen inte kunnat undgå någon och nu i dagarna kommer ytterligare en PISA-rapport som pekar i samma riktning. Här krävs det enligt min mening krafttag kring skolan. Exempelvis så anser jag att RÄTT resurser är viktigt, istället för att lärare ska behöva ägna en stor del av sin tid med administrativt arbete så borde man anställa personer som kan ta hand om det administrativa så lärare kan få göra det som de är bäst på, d.v.s. vara lärare.

En annan viktig del är att individanpassa utbildningarna, med detta menar jag att man måste se varje enskild individ och ge dem de resurser som krävs för att de ska klara av utbildningen och kunna möta morgondagens problem. Det går helt enkelt inte att sätta in alla elever i en enda mall, alla är unika och kräver olika resurser och kunskap.

Något annat viktigt som jag skulle vilja peka på är att koppla ihop näringslivet och skolan, om vi gör detta så ger vi våra ungdomar möjligheten för att se hur det är ute i arbetslivet vilket gör det lättare för ungdomar att förstå hur det fungerar ute i verkligheten. Sist men inte minst, vi måste höja statusen på läraryrket, lärare förtjänar en högre lön. En bra sak som har genomförts på detta området är förstelärartjänster men det räcker inte, lönen måste upp betydligt mer.

Skolan kan och måste bli bättre!

Hansson Christopher. L foto Zoltan Gavai
Hälsningar,
Christopher Hansson (c)
1:e vice ordförande i beredningen för skola och utbildning
4:e namn på Centerpartiets kommunfullmäktigelista
5:e namn på Centerpartiets regionlista

Foto: Zsuzsanna Kilian, SXC

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here