"Har åldrandet blivit en tävling?" - Lill Jansson

I går satt jag några timmar i ett väntrum på ett sjukhus. I väntrummet satt förutom jag själv 4 äldre kvinnor, alla någonstans mellan åttiofem och nittiofem skulle jag tro. Alla de äldre kvinnorna hade andra kvinnor med sig, som sällskap.

Jag satt och tjuvlyssnade lite på vad de pratade om, och hörde jag rätt var det nog tre döttrar och en svärdotter som följt med de fyra äldre kvinnorna. De som följt med som sällskap satt och pratade med varandra. Ganska glatt och ganska högljutt (så jag behövde inte anstränga mig för att höra vad de sa) och verkade på det hela ha det rätt så trevligt.

Vad var det då de pratade om, de som följt med de äldre kvinnorna till sjukhuset? Jo, de pratade om de andra kvinnorna, dvs om dem som var äldre, dvs om sina respektive mammor och sin svärmor. De pratade om hur duktiga de är, de äldre kvinnorna. Så gamla, och ändå så bra på att klara sig själva. Någon av dem behövde minsann ingen hjälp från hemtjänsten alls, någon annan kunde handla själv och en tredje var så klar i huvudet att man knappt kunde tro att det var sant.

Ungefär så pratade de. Om någon sa “min mamma läser fortfarande tidningen varje dag”, kontrade någon annan med “min mamma finns på Facebook”. Sa någon “min mamma behöver bara äta tre tabletter (medicin) om dagen”, fanns det naturligtvis någon annan som klarade sig helt utan läkemedel.

Hela samtalet, och det var säkert en timmes samtal, kändes periodvis ganska olustigt. För det var som att de satt och skröt – döttrarna och svärdottern. Precis som en del småbarnsföräldrar ibland kan bli väldigt pladdriga om hur duktiga deras barn är, satt de de här kvinnorna och malde på om hur duktiga deras mammor och svärmor är.

Utifrån ett antagande om att ju mindre hjälp du behöver och ju mer du klarar dig själv, desto duktigare är du. Sådan var tonen. Som om det finns någon slags duktighetshierarki även i själva åldrandet. Som om en del av oss är duktigare på att åldras än andra. Som om även åldrandet blivit en tävling.

Lill Jansson (fp)

Hälsningar från
Lill Jansson (FP)
Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige

Telefon: 0735315237
Blogg: lilljansson.se
Twitter: @lilljansson
Facebook: facebook.com/lilljansson
Instagram: @lilljanssons

1 KOMMENTAR

  1. Din reflektion är helt rätt och ganska skrämmande. Jakten på duktiga gamlingar som inte ligger, vare sig döttrar eller samälle till last har gått så långt att min 91 åriga mor och hennes, få jämnåriga tävlar i duktighet

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here