Floda-elever-i-KF

Fram till höstterminen 2011 serverades alla barn ekologiskt Bregott men därefter blev det lättmargarin för hela slanten i Lerums kommuns skolor. Ni som följt mina inlägg om barn och ungas hälsa och skolmaten senaste året har säkert noterat att det är många som länge önskat att få tillbaka smör i skolorna i Gråbo och i hela Lerums Kommun.

Tidigare i år satte skolbarnen i Centralskolan i Floda ner foten och även de krävde att de skulle få tillbaka smör i skolan. Rektor Anette Larsson stöttade dem, jag fick uppdraget att föreläsa för alla nyfikna elever om olika matfetter och några politiker valde att besöka eleverna.

I förra veckan tog vi ett jättekliv i denna fråga då ”Det Stora Smörslaget” kom upp på agendan genom en interpellation i Kommunfullmäktige. Det var politikerna Eva Andersson (c), Annelie Lundström (kd) och Lill Jansson (fp) i kommunstyrelsen som skrev en interpellation om smör och lättprodukter i skolan för någon månad sedan. Förra veckan kom svaret från Henrik Ripa (m), kommunstyrelsens ordförande och den 24 april var det dags för debatt i Kommunfullmäktige.

Några av eleverna från Centralskolan, ett par pedagoger och rektor Anette Larsson fanns på plats på åhörarbänkarna och förstås ett gäng till förutom jag själv. Intresset är stort för frågan om skolmaten.

Som vanligt i politiska debatter dryftades olika åsikter och slängdes ord mellan partierna och det var Socialdemokraterna som debatterade mot interpellanterna. Alla var trots vissa påpekanden kring detaljer ändå rörande överens om att skolorna i kommunen ska erbjuda valmöjlighet och att skoleleverna ska få tillbaka smöret/Bregott. Något som ska genomföras ”inom kort” enligt interpellationssvaret.

Dessutom är önskan stor om att fortsätta diskussionerna kring offentliga måltider, rena råvaror, mer naturlig mat och giftfria måltidsalternativ i skolorna. Så fortsättning följer.
Extra roligt var att hela Kommunfullmäktige fick veta att naturligt smör väljs av insekter och myror och då borde även barn i skolan få göra det. Dessutom uppmanade Eva Andersson alla medlemmar i Kommunfullmäktige att gå hem och rensa kylen och inhandla smör i fortsättningen.

Grattis till alla underbara elever som kämpat i det stora smörslaget! Ni är fina förebilder och har bevisat att vi tillsammans kan göra skillnad.

Cecilia Blidö
Cecilia Blidö

Lic Kostrådgivare

grundare av Naturlig Mat i Skolan

Naturlig mat i skolan verkar för att öka medvetenhet kring kostens kraftfulla inverkan på hälsan.  Följ gärna arbetet på Facebook.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here