Invigning av Lila Gråborundan Foto: Johan Holst
Fröken Agda Eriksson och kung Oscar II

I samband med lördagens vårmarknad på torget i Gråbo så invigdes ett av Medskapandegruppens projekt; Lilla Gråborundan. Rundan är det första av flera steg för att göra Gråbo till en hållbar besöksort.

Lilla Gråborundan består av en två kilometer lång vandring i centrala Gråbo med 11 skyltar som berättar om Gråbos historia. Det finna även två appar man kan ladda ner och använda när man går runt – en för barn och en för vuxna.

Iréne Johansson ifrån Hembygdsföreningen och arbetsgruppen för Lilla Gråborundan säger:

 Jag känner mig väldigt nöjd och glatt överraskad av det stora intresset! Vid första vandringen var känslan – oj, vad mycket folk! Men då blir det nog inte så många klockan 14.00. Men det kom nog lika många! Vad som jag tyckte var speciellt roligt var den stora åldersspridningen i de vandrande skarorna. Mössen Grå och Bo spelade helt säkert en stor roll när det gällde att fånga intresset för detta evenemang.

Arbetsgruppen har även skrivit en saga om mössen Grå & Bo som tillsammans med kung Oscar den II upptäcker och ger namn åt den år 1900 nya stationsorten i Stora Lundby socken.

Invigning av Lilla Gråborundan Foto: Johan Holst

Eva Andersson, Gråbobo och representant för kommunstyrelsen, som invigde Lilla Gråborundan säger:

Det var fantastiskt roligt att få vara med och samtidigt få äran att inviga lilla Gråborundan som representant för kommunstyrelsen. Lerums kommun har ju tagit en Vision om att kommunen ska bli Sveriges ledande miljökommun och samtidigt har kommunen beslutat att Gråbo ska bli Sveriges hållbaraste tätort.

Visionen består i tre ledord som är Hållbarhet, Kreativitet samt Inflytande. Alla dessa ledord finns med i skapandet av Lilla Gråborundan. Vår historia är den hållbara dimensionen, ny teknik som gör det möjligt att lätt komma åt historian via appen är den kreativa dimensionen, att uppdraget genomfördes tillsammans med Medskapandegruppen är den inflytande dimensionen.

En runda som kopplar ihop historien med nutiden, som använder ny tekniska, för att på det sättet gemensamt ta med oss historien in i framtiden. Vårt gemensamma samhälle Gråbo, ett stationssamhälle som byggdes upp kring järnvägen som invigdes år 1900. Det är häftigt att det finns så mycket dokumentation om vår byggd så att vi alla kan få del av hur vårt samhälle har växt fram.

Ett samhälle som ständigt har ändrat karaktär, kanske inte så fort men ändå i en växande takt och vi står även nu inför spännande utmaningar med nybyggnation. Då är det viktigt att man har med sig sin historia, jag känner en stolthet över vårt samhälle och vår byggd, nu när vi även kan lägga till Lilla Gråborundan i satsningen att nå målet med att bli en hållbar tätort.

Invigning av Lilla Gråborundan Foto: Johan Holst00-04-MikaelInvigning av Lila Gråborundan Foto: Johan HolstInvigning av Lila Gråborundan Foto: Johan HolstInvigning av Lila Gråborundan Foto: Johan HolstInvigning av Lila Gråborundan

Invigning av Lila Gråborundan
Mössen Grå och Bo hjälpte kungen, eller stormusen som de kallade honom, att svara på skolfrökens svåra frågor,

Invigning av Lila Gråborundan Foto: Johan HolstInvigning av Lila Gråborundan

Invigning av Lila Gråborundan Foto: Johan Holst
Mindre bemedlade finns på alla orter sa kungen och gav de fattiga var sitt guldmynt.

Invigning av Lila GråborundanInvigning av Lila Gråborundan Foto: Johan Holst

Invigning av Lila Gråborundan
Vid Bygdegården var det dans och lek.

Invigning av Lila Gråborundan Foto: Johan HolstInvigning av Lila Gråborundan Foto: Johan Holst

Invigning av Lila Gråborundan Foto: Johan Holst
Mössen Bo och Grå med barn vid Indianparken.

Grå hälsar från sig och Bo:

Det var muskul i lördags. Bo och jag fick många nya kompisar. De gav oss blommor och bra idéer till hur vi kunde bygga vår egen gunga och så lekte vi kull med varandra. Några fick även hålla oss i svansarna för att hålla tempot med vagnen som stormusen åkte i.

Invigning av Lila GråborundanInvigning av Lila Gråborundan

Invigning av Lila Gråborundan Foto: Johan Holst
Åsa Qvist delar ut guldpengar och Grå och Bo tatueringar till barnen

Åsa Qvist som är turismansvarig i Lerums kommun och har funnits med i hela medskapandeprocessen i Pilot Gråbo och i arbetsgruppen för Lilla Gråborundan berättar:

In i det sista hade vi kämpat med att alla delar skulle hinna komma på plats inför den stora dagen. Ibland tänker man inte på hur många steg det är att ta för att texter, översättningar, skyltar, skyltstommar, fotsteg, app:ar, saga, folder, tatueringar, dramatiserade guidningar mm ska bli verklighet. Så det var inte utan att man varit lite nervös de sista veckorna innan.

När jag vaknade lördag morgon och solen strålade från klarblå himmel så kände jag mig ändå lugn, glad och förväntansfull. När vi sen kom till torget i Gråbo och så många människor redan var där och det fina scenprogrammet redan var i gång, tänkte jag att detta kommer att bli bra.

Och det blev det! Det var en underbar känsla att se barnen leka med mössen Grå & Bo. Att se så många människor som gick med och gladdes åt de två dramatiserade guidningarna. Att se skyltarna, och fotstegen i asfalten på plats och att bägge app:arna fungerade och hade blivit i mitt tycke väldigt bra.

 

Invigning av Lila Gråborundan
Hela ensemblen för dramatiseringen vid invigningen av Lila Gråborundan.

På bilden ovan ser du på övre raden Åsa Qvist, Iréne Johansson, Ingela Jendman-Haedde, Ivar Haedde, Maj Mod och på nedre raden Jessica Svensson, Theo Feltzing, Marcus Rohman, Barbro Feltzing, Margareta Abelsson.

Fotografier av Johan Holst, Åsa Qvist, Eva Andersson och Mikael Tilly.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here