Våga Drömma. Foto: Tommie Olofsson
Foto: Tommie Olofsson

Din dröm ger åt tanken vingar, den blir verklig då
I drömmen du allt betvingar, och allt du vill ha kan du få…

I helgen besökte jag båtmässan i Göteborg, ett eldorado för båtälskaren och ett ställe där drömmarna om en marin tillvaro verkligen får liv. Män, kvinnor, barn – ja, hela familjer vandrar runt bland utställare och båtar med stora drömmar i sikte och verklighetens hinder blir för en stund oviktiga och små. Jag ägnade mig en stund att i smyg studera människors ansikten under vår vandring på mässan och såg mycket glädje, entusiasm och längtan stråla ut från dem vi mötte. För en stund fick drömmarna bli verkliga och prospekt och kataloger tyngde i kassarna från försäljarna för att sedan på hemmaplan få fortsätta att bli till inspiration och glädje i vardagen.

Jag tror att drömmar är viktiga, faktiskt livsnödvändiga för oss människor. För i drömmen bor hoppet och framtidstron samt mycket av viljan att fortsätta leva och göra något bra av en stundvis grå vardag. En människa som slutar drömma slutar på sätt och vis att se framåt.

Många drömmar är ju totalt orealistiska. Jag minns starkt någon av min barndoms drömmar som jag drömde länge och ofta som verkligen var helt tagen ur en utopi som aldrig skulle kunna ske. Lite utlämnande kan jag säga att den bestod av att jag skulle få ta över en plats i ABBA.. Ja, ni hör.. Helt uppåt väggarna, men oj, vad jag älskade den drömmen! Naturligtvis visste ju jag att det var en galen dröm redan då men ändå gav den mig inspiration och glädje på något sätt. Och inte blev jag så allvarligt skadad av att drömma heller… 😉

Kanske är det istället hos dagdrömmaren som den stora kreativiteten föds? Hos den person som vågar tänka utanför givna ramar och drömma om något större? Som inte bara ser mänskliga hinder utan också de möjligheter som döljer sig mellan hindren. För de finns där, precis som solen bakom molnen även den regnigaste dag.

”I have a dream..” När Martin Luther King uttalade de orden visste han att det som han drömde om var något som verkade vara en total omöjlighet. Ändå satte han ord på sin dröm inför en hel värld och är på det sättet än idag en ledstjärna för oss inom så många områden. Han vågade drömma! Han vågade tro på något bättre! Han vågade stå för sin dröm!

Och även om jag har det fantastiskt bra i mitt liv så tänker jag fortsätta drömma om små och stora saker, jag tror att det håller mig levande och ung i sinnet. Och de drömmar som har den minsta realism i sig tänker jag försöka förverkliga någon gång i mitt liv. ”Låt aldrig dina minnen bli större än dina drömmar” är nog en tanke att ha med sig. Se mer framåt än bakåt. Dröm mer än du minns. Våga ha kvar din barnsliga upptäckarlust och förväntan, vad har du egentligen att förlora?

Jag vill bli som den gamla mannen som började spela dragspel när han var 90 år och knappast hörde eller såg något längre. Många timmar om dagen tragglade han med tonerna från det tunga instrumentet. På frågan varför han inte bara lutade sig tillbaka och njöt av vad han åstadkommit i sitt liv redan svarade han och log som ett barn; ”Man måste förverkliga sina drömmar. Ingen annan gör det åt en”. Klokt, sant och värt att tänka på…

Som en något mer oseriös avslutning kommer här den kommentar jag fick av min man när jag, inför denna krönika, gjorde en liten snabb undersökning av hans tankar kring drömmar vid frukostbordet.

Drömmar är lite väl söta, efter några stycken till kaffet får man nog…

Och så kan man ju också se det…

Åsa Magnesköld

Åsa Magnesköld
Musiklärare Lekstorpsskolan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here