Åsa Hagström - Ut i ljuset med er!
Foto: Slavomir Ulicny, SXC

”Städa, städa varje fredag också varje jul, det tycker jag är kul!” … eller?

Efter en ganska regnig vinter har de senaste dagarna bjudit på ett härligt vårväder. Tänk vad det påverkar humöret. Helt plötsligt blir det ett kvittrande, inte bara på småfåglarna utan även hos oss människor. Hos oss som gillar våren vill säga. Plötsligt kommer energi som från ingenstans. Det är ljust när man åker till och från jobbet, man lockas att ta en liten promenad på lunchen. Det börjar pratas semesterplaner i lunchrummet och antalet elever på fotbollsplanen har ökat markant på rasten. När du läser tidningen på morgonen ser du annonserna om ny grill och fräscha sommarkläder. Samma annonser har troligtvis funnits där även under förra veckan då det var regn och mörker men ljusare tider öppnar andra ögon eller?

En annan sida av allt väderprat är då det kommer till helgen, då du egentligen planerat att gå den där långpromenaden men plötsligt är hemma när det är ljust. Hoppsan vilka smutsiga fönster och du ser alla dammkorn fast du städade igår kväll. Det är lätt att skapa en stress över detta, framför allt om du vet att du ska få besök. Kanske du sätter igång och städar en extra gång, du vill ju inte att det ska se dammigt ut. Och tänk om solen skiner när gästerna kommer? Då syns det att du inte tvättat fönstren de senaste dagarna, lika bra att tvätta av dem lite snabbt också. Är det någon som känner igen sig?

Men varför kommer gästerna till dig? Ja inte är det för att gå städronden som husfrun på ett hotell. Kanske vill jag inte trava runt på knapriga brödsmulor på golvet när jag blir bortbjuden, men så länge jag får trevligt sällskap och kommer utanför mina egna väggar en stund så får gärna fönstren vara smutsiga och lite damm på TV-bänken. Och det kan till och med vara lite skönt att se att andra också har fönster som behöver putsas och att det dessutom inte ligger på mig att göra det.

Så ut i ljuset med er! Njut och ta den där promenaden eller pyssla i trädgården, ut och fotografera eller vad du nu har lust med. Städa kan vi göra när det regnar, för nu är det vår!

ÅsaHa200x300px

Åsa Hagström
Lärare Ljungviksskolan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here