Marie Sandell - Varje människa vi möter har något att lära oss!

I alla samhällen då, nu och i framtiden har det funnits, finns det och kommer det att finnas människor som tänker och tycker olika. På samma sätt har det funnits, finns och kommer att finnas människor som agerar olika. Tack och lov att det är på detta sätt! 
Det är en av anledningarna till att det händer så mycket bra i vår värld! Det är en av anledningarna till att det är så roligt att arbeta med människor!
Jag är en lycklig människa som har den stora förmånen att få arbeta med ett av de roligaste yrken som finns. Jag är en lycklig människa som har den stora förmånen att få vara med och forma framtidens medborgare i världen, i Sverige och just nu i Gråbo.

Att vara med och forma vår framtid innebär inte alltid att träffa människor som tycker och tänker som jag.

Att vara med och forma vår framtid innebär för det mesta att ständigt vara nyfiken på vad varje människa har för tankar och intentioner och att ta ställning till hur jag ska förhålla mig till dem.

Mitt mål är att jag varje kväll ska kunna titta mig i spegeln och tänka om mig själv att jag har gjort så gott jag kunnat för att visa alla dem jag har mött och mig själv den respekt vi alla har rätt till.

Jag vill också tänka om mig själv att jag har gjort så gott jag kunnat för att skapa möjligheter för dem jag mött att utvecklas precis som de önskar.
Jag är, precis som hela mänskligheten, en liten varelse i ett enormt universum, en liten varelse i en stor värld. Alltså är jag en del av något mycket stort, något otroligt fantastiskt, något värt att förvalta på bästa sätt.

Det finns naturligtvis många ”bästa sätt” och jag har ägnat mycket tid åt att ta reda på vad som är bästa sätt för mig. Jag vet vad som får mig att känna mig nöjd med en dag. Jag vet vad som får mig att uppleva lycka i vardagen. Jag vet vad som får mig att sova gott om natten och det bästa med allt är att inget av det kostar någonting!

Jag är stolt över att arbeta i Gråbo! Jag är stolt över att leda vår skola med såååå många barn och sååå många familjer som vill något bra med samhället och framtiden.

I Gråbo finns det många människor med stora, generösa hjärtan. Människor med stor empati, människor med stor vilja och iver att bygga ett samhälle där alla vill bo.

Min stora förhoppning är att alla vi tillsammans oförtutet ska fortsätta att verka för ett samhälle där det finns plats för alla oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Min stora förhoppning som skolledare är att alla människor som bor och verkar i Gråbo oförtutet ska fortsätta att verka för ett samhälle som lever upp till det skolans läroplan säger att vi ska lära våra barn och ungdomar. Samma sak som alla skolor i hela Sverige ska lära alla barn och ungdomar.

Bland annat står där följande:


Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse.

Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.

Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. Medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Skolan är en social och kulturell mötesplats som både har en möjlighet och ett ansvar för att stärka denna förmåga hos alla som arbetar där.

Ur Läroplan för grundskolan 2011, sidan 7.

Det är med glädje jag läser att Gråbo fått förmånen att ta emot barn och ungdomar. Barn och ungdomar som mot sin vilja behövt fly från sina länder, från sina hem och till och med från sina föräldrar, från omständigheter de själva inte rår på. Fly från fruktansvärda omständigheter ingen av oss någonsin skulle vilja att varken vi själva, våra barn eller någon annan vi känner skulle behöva uppleva.

Det finns på alla ställen i världen människor som har fokus på det som inte fungerar. Människor som inte förstår vilka stunder av glädje och lycka som för det mesta uppstår, när man får dela med sig av det överflöd de flesta av oss lever i varje dag.

Bara vi själva, var och en av oss, avgör vilka möjligheter vi vill skapa för våra barn här nu och i framtiden.

Tänk bara glädjen i att kunna få vänner över hela världen. Vänner man kan lära av eller kanske till och med besöka den dag man ska ut i livet och resa eller kanske jobba någon annanstans än i Gråbo/Sverige.

Glädjen över att, kanske tillsammans med en vän, som vet och kan få besöka en annan kultur och direkt, genom vännen, bli mottagen och få inblick i en för ungdomen ny värld.

Dalai lama säger så klokt: ”Varje människa vi möter har något att lära oss!”

Så, det är med stor tillförsikt jag tänker att dessa barn och ungdomar har tur som kommer att få möta samma människor som jag haft förmånen att möta i Gråbo. Människor med stora, generösa hjärtan. Människor med stor empati, människor med stor vilja och iver att bygga ett samhälle, 
ett Gråbo, som lever upp till visionen Gråbo – en plats att växa på.

Jag vill till sist avsluta med några rader från imitatören Bosse Parnevik:

En kommer hit för att fly från nöden,
En kommer hit för att undgå döden,

En kommer hit, av terror tvungen,

En kom hit för att gifta sig med kungen,

De är tyskar, iranier, greker och turkar,

Mest är de snälla, andra skurkar,

En del är ärliga, andra skumma,

En del är genier, andra är dumma,

Mest är de fredliga, andra vill slåss,

Med andra ord: de är som oss…

Välkomna!

Marie Sandell

Marie Sandell
rektor på Röselidsskolan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here