Kärlekens imperativ - Mattias Algotson
Foto: Bas van der Pluym, SXC

I relation till Gud är allt väsentligt av nåd; livet och kärleken, förlåtelsen och gemenskapen. Men kyrkan lär också att Gud söker oss och vår kärlek. Tydligast kommer detta till uttryck hos Jesus, Guds son. Till Petrus och alla lärjungar efter honom ställer han helt enkelt frågan; Älskar du mig? Det är en rak fråga. Ja eller nej? Nej är lätt att svara, eller åtminstone nja, avvaktande. Men vad innebär det att svara ja? Vad innebär det att älska någon egentligen?

Jag älskar min fru och innerst inne vet jag att kärleken bör få mig att alltid vilja göra henne glad. Min kärlek borde leda till att jag inget hellre vill än att uppfylla hennes önskningar, även när det måste ske på bekostnad av mina egna. För att kärleken till sitt innersta väsen är sådan – utgivande. Det är inte alltid kärleken lyckas förmå mig till detta, men jag känner av kärlekens uppmaning – kärlekens imperativ.

Överfört på Jesus, Guds son. Om svaret på frågan är ja: Om jag älskar Jesus; Hur uppfyller jag då hans önskningar? Paulus skriver i brevet till Galaterna: Bär varandras bördor så uppfyller ni Kristi lag (Gal 6:2) och Jesus säger: Ett nytt bud ger jag er, att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. (Joh 13:34)

Att älska Jesus är alltså förenat med att älska sina medmänniskor och att låta denna kärlek driva mig till att erbjuda mig att bära deras bördor. Guds kärlek till mig kommer först och den är av nåd, oberoende av min förmåga att älska, men i Guds kärlek finns alltså ett imperativ. I samma stund som jag bejakar kärleken från Gud växer i mig en längtan att sprida denna kärlek vidare.

Det är bland annat därför det är så farligt med kristen tro. Den riskerar att på sikt förvandla människor som dig och mig, från inkrökta och själviska till öppna och generösa, om vi bejakar Guds kärlek, om vi svarar ja när Jesus ställer oss den viktigaste frågan. Älskar du mig? Den viktigaste frågan, för hur vi svarar kommer inte bara att påverka vårt eget liv. Svaret kommer också att påverka andra människors liv, kommer att påverka allt från vilka kläder vi köper till hur vi tänker om en förläggning för ensamkommande flyktingbarn i Gråbo. Det är måhända inga raka ja- och nej-frågor, men våra tankar om dem kommer helt säkert att påverkas av kärlekens imperativ

Mattias Algotsson

Mattias Algotson
kyrkoherde
Stora Lundby Församling

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here