Dennis Jeryd - Tänk
Foto: Mario Alberto Magallanes Trejo, SXC

Människor som flyr från krig och konflikter måste kunna söka skydd när de tvingas lämna sina hem. Migrationen i världen ökar och Sverige är en del av den utvecklingen. Människor som reser för att uppleva, studera eller arbeta i andra länder berikar världen. Migration är därför i grunden positivt. Men i dess spår finns också negativa sidor. I sökandet efter en bättre tillvaro riskerar utsatta människor att falla offer för brottslighet och människohandel. Orättvisa ekonomiska villkor, diskriminering och brist på mänskliga rättigheter är en grogrund för människohandel. Att minska klyftorna i världen är en stor politisk utmaning.

Jag vill se ett land där vi samlas för att utveckla vår samhällsmodell. Där vi ställer krav på varandra och hjälps åt. Hög arbetslöshet och sociala problem skapar problem som i förlängningen äventyrar uppslutningen bakom flyktingmottagandet. Det är inte hållbart att några kommuner ska bära ansvaret för merparten flyktingmottagandet, därför måste Lerum ta sin andel.

Rätt utformad kan arbetskraftsmigration stärka svenskt tillväxt, men det förutsätter ordning och reda på arbetsmarknaden, stärkt roll för arbetsmarknadens parter och full respekt för gällande villkor och kollektivavtal, så att oseriösa arbetsgivare inte kan utnyttja människor på flykt eller att svenska löner och villkor försämras.

Oftast är det bra att tänka efter innan man reagerar eller svarar och hur många gånger har vi inte i efterhand ångrat något vi sagt eller gjort? Försök därför att själva sätta dig in i den situation som de människor som flyr till Sverige befinner sig i.

Tänk hur det känns att inte bara lämna sitt hem, utan sin ort och sitt land och bege sig till ett helt okänt land långt bort – hur skulle det kännas om det drabbade dig?

Tänk hur det känns för föräldrar att tvinga skicka iväg sina barn för att de ska kunna överleva – hur skulle det kännas om det var dina barn som du var tvungen att skicka iväg?

Tänk hur det känns att inte veta om familjemedlemmarna lever eller inte – hur skulle det kännas om det var din familj? Hur oroliga blir vi inte om vi inte kan nå våra nära och kära även om det bara gäller en kort stund?

Tänk hur det känns att inte kunna få återförenas med sin familj – hur skulle det kännas om dina barn, din partner eller dina föräldrar bodde i ett annat land och du inte fick flytta dit?

Nästa gång du hör någon säga något nedsättande om flyktingar så ber jag dig att tänka efter. Försök sätta dig in i deras situation och hur tacksamma vi är som lever i en säker del av världen. Om Sverige drabbades av krig skulle du då inte göra allt för att dina barn och din familj skulle överleva och få ett liv i trygghet?

Dennis Jeryd

Med vänlig hälsning,
Dennis Jeryd
Oppositionsråd (S)

DELA
Föregående artikelIdéer för ett hållbart Gråbo (video)
Nästa artikelKärlekens imperativ!
Jag heter Dennis Jeryd och är Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Jag är 48 år, utbildad civilingenjör i datateknik och uppväxt i Göteborg. Vi flyttade till Gråbo 1990 och bodde på Sniken fram till 2001 då vi byggde hus i Olstorp. Gift och har två barn som inte bor hemma längre. Innan jag blev politiker på heltid i oktober 2010 så var jag delägare i ett företag i databranschen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here