Domherre fotograferad av Stefan Oscarsson
Domherre fotograferad av Stefan Oscarsson

De allra flesta tycker väl att det är trevligt med fåglar på fågelbordet eller i talgbollen som hänger utanför fönstret – och jag håller med. I mörkaste vintern och nu när det äntligen vänt mot vår, är det fortfarande den kallaste och för fåglarna svåraste, perioden kvar att härda ut. Då är det en bra insats att kombinera nytta med nöje; jag kan roa mig med att betrakta och lära mig och barnen de olika fåglarna inifrån värmen med en ångande tekopp i handen och fåglarna får mat så de klarar vintern.

Den här helgen som kommer är stora fågelbordsräknardagen i Sverige. Då kan mitt nöje dessutom kombineras med att vara med i Sveriges största enskilda fågelräknarinsats! Under en timme skall jag räkna fåglar på mitt bord- när jag har som mest av en art, skriver jag upp den siffran och skickar in till SOF, Sveriges Ornitologiska Förening, som driver ”Vinterfåglar inpå knuten” . Detta fågelbordsräknarprojektes sker alltid sista helgen i januari. De sista två åren har över 19 000 fågelbord räknats! Dessutom kan man räkna även på fredagen och måndagen, så även skolan och andra föreningar kan engageras i detta.

Nötväcka fotograferad av Tomas Lundquist
Nötväcka fotograferad av Tomas Lundquist

Så har du inte matat fåglar ännu, har du chansen i helgen! Tag resten av kokosfettet (som blev över efter ischokladbaket i jul?), smält det och blanda ihop med fågelfrön. Lägg ett snöre med en liten pinne eller en tjock knut i en form (silikonmuffinsformarna är perfekta!) och häll i massan. Det stelnar fort ute och sedan är det bara att hänga upp.

En annan rolig variant är att göra jordnötssmör genom att köra fågeljordnötter och lite olja i en mixer länge, så det blir smörigt. Smöret kletar man in i en tallkotte med ett snöre i, så den ser ut som en stor chokladboll. Rulla i fågelfrö och häng upp.

Fågelfrö finns ju i många varianter i handeln och fåglarna är ju lite som oss-de äter vissa frön hellre än andra. Jordnötter uppskattas extra av mesar, grönfinkar och sparvar medan talgoxen, entitan och bofinken uppskattar hampafrön mer. De svarta solrosfröna är feta och goda och uppskattas av många medan vete och korn främst gillas av duvor som skrämmer iväg småfåglarna… Så välj efter vad du har eller kanske, vill ha, på ditt fågelbord!

För att undvika att underlätta allt för mycket för kattens jakt, är det bra att ha fågelbordet ståendes i eller fågelmaten hängandes i en buske av något slag. Fåglarna kan då få skydd av buskens grenverk, när de är nere på marken för att picka de sista fröna.

För all del-att sitta inne i all ära i kylan- men nu är det också dags att gå ut i solen. Fåglarna kvittrar väldigt glatt nu! Välklädd får man vara och då belönas man med sol, sång och snart, lite fräknar på näsan!

CamillaS200x300px

Camilla Sundberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here