Cecilia Blidö - Nu ska vi börja våra nya liv

Så här i början av ett nytt år ska vi börja våra nya liv. Samma visa varje år. Tidningarna svämmar över av erbjudanden på hjälp med vikten och gymkort som ska ligga och bränna i plånboken och öka på det dåliga samvetet för många längre fram under året. Julen och Nyåret har inneburit utsvävningar både vad gäller pengar och de flesta av oss har fått svart bälte i konsten att ”unna sig godsaker” som stoppas i munnen och åker ner i magen.

En svensk professor och forskare jag träffade härom året uttryckte ”människor har inte en aning om vad som händer efter att de tuggat och svalt. Detsamma när vi kastar något i soporna. Då är det borta, glömt och förbi. Men sen då?”.

Vi människor är det mest intelligenta djuret. Men har du någonsin sett en zebra med diabetes? En skata med reumatism? En fet älg? Eller en häst som äter köttfärs?
Går vi på zoo ser vi inte sällan skyltar vid djurhägnen med uppmaningen ”Våra djur har en noga kontrollerad diet. De kan bli sjuka eller rentav dö om de får fel föda. Vi har därför ett matningsförbud som vi ber er respektera”.

Låter vettigt och vi vill våra djur väl. För vi förstår såklart att lejonen, elefanterna och pingvinerna ska äta det de är skapta för, även när de bor på zoo. Men frågan är hur vi agerar när det kommer till oss själva? Det finns de som hävdar att uppåt åttio procent av det vi stoppar i oss är vi inte skapta för. Snacka om noga okontrollerad diet.

Min ständiga fråga är ”Spelar bränslet någon roll?” Påverkar det vår hälsa i någon mån? Självklart. Tänk på det nu när vi snart går in i februari, eller VAB-ruari som den så fyndigt döptes till för ett par år sedan när mer än halva Sverige låg för ankar i influensa och feber.

Hur är det då med den alltjämt ”normala” huvudvärken som ständigt gör sig påmind? Eller värken i kroppen, stressen som äter upp dig och fastnar i fettvalken, energin som inte räcker till och den där magen som gör bimmelibim varje dag men bummelibum som bäst en gång i veckan? Är det så det ska vara? Är det ”livet”? Att tvingas gå till apoteket och köpa syntetiska preparat som dämpar, höjer, lindrar och ska lösa alla besvär. Eller ”duktigt” gå till hälsokosten och köpa pulver, piller och annat som ska boosta och bygga upp och lösa det som inget annat klarar. En ständig jakt på genvägar och quick-fixar. Eller träna som besatt under en tid för att klockan passerat tolv eller för att det snart är badsäsong.

Tänk om vi istället gick tillbaka till ”back to basic”. Att fylla vår kropp med det bränsle den är skapt för och gav den rätt förutsättningar till att fungera som det är tänkt. För vem kom på att energidrycker skulle bli ersättning för vanligt vatten eller lösningen på trötthet istället för att sova för att återhämta sig för många, inte minst ungdomar? Vem kom på att tillsätta allsköns sockerarter i vanliga matvaror så vi äter uppåt 48kg socker per person varje år? Vem kom på att light och lätt plötsligt var hälsosamt där någon gång under benvärmarnas och ”kniiip-Lanefelts” tidsålder åttiotalet? Ja, inte var det våra kroppar i alla fall. De har alltid och kommer alltid vilja få rätt bränsleför att fungera som det är tänkt.

En bensindriven bil funkar inte om man tankar med diesel. Det spelar ingen roll om det så är den bästa coolaste dyraste finaste bilen. Den funkar inte ändå.

Cecilia Blidö 
Lic. Kostrådgivare
grundare av Naturlig Mat i Skolan

Välkommen på föreläsningen Viktminskning med Naturlig Mat 10/2
Läs mer www.ceciliaofsweden.se

Naturlig mat i skolan verkar för att öka medvetenhet kring kostens kraftfulla inverkan på hälsan. Följ gärna arbetet på Facebook.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here