Robert Blomberg (c), Gråboberedningen
Foto: Eva Andersson

Gråbo ska bli en föregångsort när det gäller hållbarhet. Och medborgarna har fått vara med och bestämma hur det ska gå till.

– Hållbarhet bygger på invånarnas agerande, därför är samarbetet med Gråboborna viktigt, säger Robert Blomberg (C), ordförande i Gråboberedningen.

Lerums kommun satsar på att bli en ledande miljökommun och Gråbo har utsetts till pilotort. Här ska idéer prövas för att spridas i kommunen om de visar sig framgångsrika.

– Ledorden är hållbarhet, kreativitet och inflytande. Det är viktigt att man inte fastnar i cykelställsfrågor, sådant som bara är här och nu. Vi har velat lyfta perspektivet, säger Robert Blomberg som stämt träff med GP utanför Röselidsskolan.

Skolan stod klar 2012, den är gjord av miljömärkt byggmaterial och har solfångare på taket.

Nybyggen i Gråbo ska ha en hög miljöklass och kräva mindre energi per kvadratmeter.

– Vi har börjat med skolorna och ett äldreboende som ska invigas snart. Det är viktigt när vi bygger nytt att det är hållbart byggande, säger Robert Blomberg.

Han uppskattar att mellan 200 och 300 medborgare har tyckt till under arbetets gång.

Förslagen handlar bland annat om odlingsytor i närmiljön, att det ska finnas kreativa mötesplatser och att det enkelt ska gå att återvinna och återbruka i Gråbo, utan bil.

– Vi vill förändra trafikhierarkin. Det enklaste ska vara att gå och cykla, därefter att åka buss och därefter bil. Då måste vi ha välupplysta och trygga utemiljöer. Det är viktigt när det gäller hållbarhet. I grunden kommer det här från medborgarna, det är det de vill ha.

Efter två år av medborgardialog biföll kommunfullmäktige Gråboberedningens förslag i förra veckan. Nu ligger det på kommunstyrelsen att genomföra och följa upp beredningens idéer.

– Det är viktigt att det inte bara blir en hyllvärmare, utan att idéerna revideras och kommer in i förvaltningarna, säger Robert Blomberg.

Läs artikel på gp.se…

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here