MartinaBörjesson200x280pxÄr du en av de som snattar i butiker? Då är det ditt fel att jag inte har råd att köpa den tröjan jag vill köpa.

Snatteri är ett utav de vanligaste brotten ungdomar begår. Snatteri är när man tar någonting till exempel i en butik utan att betala. Man måste hunnit gå ut ur butiken innan man kan dömas för snatteri.

Gränsen mellan snatteri och stöld är 1000 :-, gränsen ändrades år 2009 från 800:- till 1000:-. Det vanligaste straffet för snatteri är böter, och det är ett av de få brott som tjejer står för en stor del av händelserna.

Varför är det oftast tjejer som snattar?
mascaraJag tror att det kan bero på att tjejer tycker det inte är värt att slösa pengar på någonting litet, det är enklare att stjäla, till exempel en mascara. Tjejer idag har höga krav på sig utifrån att se bra ut och ha rätt kläder, vilket de inte alltid har råd att betala för. Jag tror också att det är viktigt för många tjejer att klä sig rätt och ha bra smink, vilket inte är gratis. Förr var det lättare för ungdomar att skaffa extra jobb och tjäna pengar, det är nästan omöjligt att göra idag.

Resultatet av alla snatterier är att butikerna måste höja priserna på varorna för att kompensera det som blivit stulet. Det innebär att de som inte stjäl blir tvungna att betala extra mycket för det de vill köpa. Jag tycker butikerna borde höja säkerheten och försöka hindra snatteri bättre. Vilket kommer leda till att butikerna kommer kunna sänka priserna, och därmed minska försöken till snatteri.

Nästa gång du tänker på att snatta någonting, tänk också på att det drabbar mig också.

Martina Börjesson
7B Röselidsskolan

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here