17politikerBrev till förtroendevalda i Lerums kommun med anledning av Kalla Faktas reportage om LSS.

Med anledning av Kalla Faktas senaste avsnitt tillsammans med uttalandet på Lerums kommuns hemsida om att ”personal från Lerums kommuns LSS-verksamhet har gått grund- och fördjupningsutbildning för LSS-handläggare, med Jonas Reinholdsson från Kommunlex som föreläsare” så vill jag ge dig möjlighet att med egna ord uttala dig.

Jonas Reinholdsson
Jonas Reinholdsson
vd Kommunlex

Det känns väldigt viktigt att ni som politiker i kommunstyrelse och kommunfullmäktige får möjlighet att ta avstånd från den människosyn som Jonas Reinholdsson visade upp i programmet Kalla Fakta och får möjlighet att ge en tydlig signal till våra medborgare om hur våra mest utsatta medmänniskor skall bemötas av Lerums kommun.

Jag vill därför ge dig möjlighet att uttala dig med dina egna ord tillsammans med övriga politiker på Gråbo.nu.

Mikael Tilly
Pastor Centrumkyrkan Gråbo
och redaktör för nättidningen Gråbo.nu


Uttalande från kommunstyrelsens presidium

AnnaLenaSvanteDennis

Med anledning av Kalla Faktas senaste avsnitt togs frågan upp direkt till diskussion i den politiska ledningen. Lerums kommun har inte anlitat Jonas Reinholdsson som konsult.

Däremot har personal från kommunens LSS-verksamhet gått på utbildningar som arrangeras av Göteborgsregionen (GR) där Jonas Reinholdsson varit föreläsare. Vi tar avstånd från de uttalanden som gjordes i programmet

Människors lika värde och ett värdigt och rättssäkert bemötande är grundläggande för vårt arbete. LSS fyller en viktig funktion för att människor med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i samhället.

Anna-Lena Holberg (M) ordförande
Svante Karlsson (M) 1:e vice ordförande
Dennis Jeryd (S) 2:e vice ordförande


Uttalande från Kommunfullmäktiges ordförande

Frid Ingvar. L foto Anna RehnbergDet är oerhört förvånande att höra en jurist och föreläsare uttala sig så nedsättande och skämta om människor med funktionsnedsättningar. Man blir både bestört och ledsen av att lyssna till de attityder som Reinholdsson gav uttryck för i programmet. LSS är en rättighetslagstiftning som tillkom på Folkpartiets initiativ för att människor med oberoende av olika funktionsnedsättningar ska ha möjlighet att vara delaktiga i samhället. Ett välfärdssamhälle måste kunna ge alla utrymme till ett värdigt liv utifrån vars och ens unika förutsättningar.

Ingvar Frid (fp)
Ordförande i Kommunfullmäktige


Uttalande från Annelie Lundström (kd)

Lundström Annelie. L foto Zoltan GavaiSjälvklart är en sådan människosyn helt uteslutet för oss kristdemokrater och en förfrågan har gjorts till våra kommundirektörer om och i så fall hur man har kollat upp denna konsult innan han fick uppdrag ifrån oss, Lerums kommun. Vi förväntar oss svar på detta i morgon då vi har KSAU.

Min personliga replik för detta är: Vidrigt!!!

Annelie Lundström
Ledamot Kommunfullmäktige &
Ersättare i Kommunstyrelsen


Uttalande från Anna Lena Mellquist (s)

Mellquist Anna Lena. L foto Anna RehnbergSjälvklart tar vi avstånd från alla former av kränkande människosyn. Alla människors lika värde är en av grundpelarna i det Socialdemokratiska partiet.
I övrigt har jag fått information om att Lerum inte har anlitat föreläsaren utan att anställda har deltagit på en GR utbildning.

Vänlig hälsning
Anna Lena Mellquist (s)
Ledamot Kommunstyrelsen


Uttalande från Åsa Bruto (s)

Bruto Åsa. L foto Anna RehnbergSåg inte programmet Kalla Fakta här om kvällen. Men naturligtvis tar jag avstånd från sådana uttal som jag hörde i nyheterna. Det är för mig självklart att men ser till var och ens behov och gör det bästa utifrån dess förutsättningar.

Åsa Bruto (s)
Ledamot Kommunfullmäktige


Uttalande från Bo Cedergårdh (fp)

Cedergårdh Bo. L foto Anna RehnbergFör mig är det självklart att vår kommun inte skall medverka i ”utbildning” där föreläsare använder sig av lumpna skämt om den grupp som vi skall ge den bästa tänkbara service vi kan åstadkomma!

Bo Cedergårdh (fp)
Ordförande i Beredningen för kultur o fritid


Uttalande från Karin Poulsen (fp)

Poulsen Karin. L foto Zoltan GavaiJag är övertygad om att vi alla är överens om att den människosyn som speglas i programmet vill vi inte kännas vid. Kanske kan också detta onda exempel tjäna som varningsklocka.
Tyvärr finns det många lycksökande ”konsulter” som med skyhöga arvoden håller i utbildningar och ger föreläsningar som gör mer skada än nytta. Det finns all anledning att mycket kritiskt granska de utbildningar som kommunens anställda tar del av.

Karin Poulsen (fp)
Ordförande Folkpartiets kommunförening
Ledamot kommunfullmäktige Lerum


Uttalande från Eva Andersson (c)

EvaAndersson120x160pxMin reaktion när jag såg programmet var ledsamhet. Jag har själv en son som är funktionsnedsatt och kände mig direkt berörd av programmets uttalanden. Vi i Centerpartiet är oerhört angelägna att människor ska mötas av värme, värdighet och respekt i vilken situation man än befinner sig i. Det är inte OK att förmedla de attityder som Johan Reinholdsson gav uttryck för. Vi måste säkerställa att dessa attityder inte finns inom vår LSS hantering.

Eva Andersson (c)
Ledamot Kommunstyrelsen


Uttalande från Ronny Johansson (fp)

Johansson Ronny. L foto Zoltan GavaiDet är med förvåning och bestörtning jag hör, ser och läser att etablerade
utbildare, som används av många kommuner, har en sådan attityd till i detta fall funktionsnedsatta. Detta synsätt får inte förekomma i ett
välfärdssamhälle. Vi vet att det kostar och det måste det få göra för alla
utsatta individer ung som gammal. Det är viktigt att vi i politiken
tillsammans med organisationer och förvaltning fortsätter att arbeta
fokuserat med rätt utbildning att attityderna är bra.

Ronny Johansson (fp)
Ordförande i Beredningen samhällets Omsorger


Uttalande från Christopher Hansson (c)

Hansson Christopher. L foto Zoltan GavaiDen människosyn som Jonas Reinholdsson visade upp i kalla fakta är inget som varken jag eller Centerpartiet delar, att Lerums kommun har anlitat en person som har har föreläst med den synen på människor är anmärkningsvärt och något som jag tar avstånd ifrån. Om det här på något sätt har påverkat Lerums kommun så hoppas jag att vi får ta del av det och veta varför. Människor som behöver extra hjälp ska också få det, man ska inte lära sig att avslå ansökningar för att det kostar pengar utan man ska vara varm, omtänksam och ge det stödet som krävs.

Christopher Hansson (c)
Ledamot valberedningen
Ersättare kommunfullmäktige
Ledamot beredningen för ungdomars inflytande
1:e vice ordf. beredningen för skola och utbildning


Uttalande från Jesper Liljedahl (s)

Liljedahll Jesper. L foto Zoltan GavaiJag har inte sett programmet men tagit del av diskussionen kring det. Givetvis tar jag som socialdemokrat avstånd från kränkande behandling och en människosyn som inte utgår från allas lika värde.

Hur kommer det sig att en föreläsare som Jonas Reinholdsson är eftertraktad? Det tycker jag är en fråga som behöver diskuteras mer.

Det är glädjande att se att mina ”medpolitiker” tar avstånd och jag hoppas att vi tar med oss våra ord och omsätter dem i verkligheten.

Jesper Liljedahl (s)
Ersättare Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige


Uttalande från Lise Augustsson (mp)

AugustssonLise

Det var tråkigt att se den syn på våra medmänniskor som Kommunlex pratade för. Vi i MP anser det självklart att vi alla , oavsett funktionsnedsättningar skall ha ett gott liv med värde. Vi anser inte att det skall sparas inom den Sociala sektorn utan att de som behöver det stödet skall få det fullt ut. Det gäller även stödet till de familjer som har det behovet. Att ge avlastning och stöd är för oss självklart. Vi skall alla ha möjlighet att delta i samhället, oavsett funktionshinder.

Lise Augustsson (mp)
Ersättare i kommunfullmäktige


Uttalande från Magnus Pettersson (v)

MagnusPetterssonDet som skildras i Kalla Fakta strider mot alla principer om människors lika värde – det finns inga ursäkter. Vi menar även att detta är en följd av synsättet att individer med rätt till stöd reduceras till ”kunder” och inte medborgare.

Magnus Pettersson (v)
Ersättare i Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige


Uttalande från Lena Hagström (kd)

Hagström Lena. L foto Anna RehnbergFörskräckt. Förtvivlad. Förbannad. Ord som beskriver den känslomässiga stämningsresa jag gjorde under sändningen av tv- programmet Kalla fakta.

I min vardag möter jag föräldrar och andra anhöriga till barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar som sliter hårt för att få vardagen att fungera. Jag har sett familjer trasas sönder för att kraften inte räckt till men jag har också sett hur en LSS-insats kan vända en tillsynes hopplös situation till något fantastiskt.

Skolans läroplans inleds med de grundläggande värdena där man lyfter fram vikten av förståelse, medmänsklighet samt allas lika värde. Barn gör som vi vuxna gör och inte som vi säger. Vi vuxna har ett stort ansvar gentemot de unga idag om vi vill ha ett samhälle där vi visar respekt och förståelse för varandras olika behov.

Lena Hagström (kd)
Gruppledare Kommunfullmäktige
Vice Ordförande i Beredningen för Samhällets Omsorger


Uttalande från Rutger Fridholm (mp)

Fridholm Rutger. L foto Anna RehnbergMycket tråkigt med den människosyn som kom fram i Kalla fakta. Vi i MP anser det självklart att vi alla , oavsett funktionsnedsättningar skall ha ett gott liv med värde. Vi anser inte att det skall sparas inom den Sociala sektorn utan att de som behöver det stödet skall få det fullt ut. Det gäller även stödet till de familjer som har det behovet. Att ge avlastning och stöd är för oss självklart. Vi skall alla ha möjlighet att delta i samhället, oavsett funktionshinder.

Rutger Fridholm (mp)
Ledamot Kommunfullmäktige och Kommunstyrelse

Artikeln uppdateras efterhand som fler uttalanden kommer in…

10 KOMMENTARER

  1. Det är oerhört upprörande att konstatera hur aningslösa och naiva vissa toppolitiker och tjänstemän förefaller vara. Hur är detta upphandlat? Kontrollerar man inte varan/föredragshållaren/tjänsten INNAN man köper den? – Vi är alltså en kommun som köper grisen i säcken utan att kolla om det är en tamgris eller ett vildsvin… Upprörande!!!
    Alice Cooper

      • Dennis Jeryd, om du känner dig träffad är det ditt val. Det kanske skulle vara bra om toppolitikerna skaffade sig bättre insyn i vad som sker så att vi inte behövde se liknande inslag i Kalla Fakta.

  2. Det var tråkigt att se den syn på våra medmänniskor som Kommunlex pratade för. Vi i MP anser det självklart att vi alla , oavsett funktionsnedsättningar skall ha ett gott liv med värde. Vi anser inte att det skall sparas inom den Sociala sektorn utan att de som behöver det stödet skall få det fullt ut. Det gäller även stödet till de familjer som har det behovet. Att ge avlastning och stöd är för oss självklart. Vi skall alla ha möjlighet att delta i samhället, oavsett funktionshinder.
    Lise

    • Helt rätt Lise.Det var av den anledningen som mittenpartiernas budget fick mest stöd. Alla partier ,utom M och S, var emot att spara inom bla detta området. Dessvärre så blir det väl i vanlig ordning bortglömt till valet.

      Jan Persson Cooper(FP).

  3. Tyvärr har vi ett mycket mer omfattande problem för dem som är i behov av samhällets stöd än en enskild person som utbildare och komunernas avslag. Även Försäkringskassans bedömningar är betydlig restrektivare. Den stora frågan är hur funktionshindrade människor ska få möjlighet att leva ett värdigt och stimulerande liv.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here