Dennis JerydTidningen Miljöaktuellt gör varje år en rankinglista av Sveriges miljöbästa kommuner. 2013 placerades sig Lerums kommun på plats 5 vilket är mycket roligt, speciellt med tanke på vår vision om att bli Sveriges ledande miljökommun 2025.

I tisdags var jag i Stockholm för att delta i konferensen ”Hållbar kommun”, arrangerad av Miljöaktuellt, där politiker, tjänstemän, företag och olika organisationer träffades runt frågan hur kommuner arbetar framgångsrikt med miljö och hållbarhet.

Det är alltid intressant att träffa andra kommuner, företag och organisationer för att utbyta erfarenheter och dela goda förslag. I konferensen ingick två workshop pass där jag fick möjlighet att berätta om arbetet med att göra Gråbo till Sveriges första hållbara tätort. Det är lätt att bli hemmablind och inte se det arbete som görs i Gråbo. När jag berättade om allt som har hänt i Gråbo med Chalmersstudenterna, Medskapandegruppen, Gråbo.nu, följeforskare, etc och fick en massa frågor och kommentarer så inser jag att vi har mycket att vara stolta över – även om mycket arbete återstår.

Vi fick också lyssna på ett antal intressanta föredrag med goda exempel:

Eskilstuna kommun som infört en inköpsavgift på alla kommunala inköp för att uppmuntra till återbruk och återvinning. Avgiften används sedan för olika projekt som främjar hållbarhet,

Naturskyddsföreningen om att räkna om kommunens elförbrukning till lärarlöner med frågan ”hur många lärare eldar vi upp varje år?” Fler frågor var: ”är det inte roligare med solceller på taket än ett nytt kök?” och ”om vi kunde förbjuda glödlampan borde vi inte då kunna förbjuda fossilbilen?”

Svensk energi, branschorganisationen för Sveriges elleverantörer, pratade om att vi kommer att behöva lära oss att förbruka el när det finns gott om den och den är billig, dvs. när solen skiner och det blåser. Framtidens värmesystem kommer att vara uppkopplade både mot elpriset och väderleksprognosen och värma upp huset när elen är billig och produktionen är hög.

Med vänlig hälsning,
Dennis Jeryd
Oppositionsråd (S)

Lerums kommun
443 80 Lerum

Telefon: 0302-52 11 17
Mobil: 0727-42 79 98

dennis.jeryd@lerum.se
www.lerum.se
www.socialdemokraterna.se/lerum

DELA
Föregående artikelTalangjakt – en plats att växa på
Nästa artikel[Video] Många vinnare på höstens stora talangjakt!
Jag heter Dennis Jeryd och är Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Jag är 48 år, utbildad civilingenjör i datateknik och uppväxt i Göteborg. Vi flyttade till Gråbo 1990 och bodde på Sniken fram till 2001 då vi byggde hus i Olstorp. Gift och har två barn som inte bor hemma längre. Innan jag blev politiker på heltid i oktober 2010 så var jag delägare i ett företag i databranschen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here