PiaErikssson200x250pxBarndomsminnen är ofta väldigt tydliga. Det finns många berättelser om sköna somrar hos mor-eller farföräldrar.  Mina starkaste minnen av besöken hos farfar och farmor är de vi gjorde under älgjakten.

En klar och vacker höstmorgon placerar sig hela familjen i bilen och åker till till farmor och farfar. Vi kör på de slingrande vägarna längst de stilla sjöarna, vilka speglar de granklädda bergen.

Vi åker genom Sveriges regnigaste stad och vidare genom den lilla, söta staden vid Åsundens strand. Vi far genom tät granskog, innan vi äntligen är framme vid farmors och farfars hus. Tystnaden dånar i öronen när vi stiger ur familjens bullriga Lada.

Plötsligt bryts tystnaden av den pigga och pratglada grannfrun som kommer rusande, traditionsenligt med sin karamellskål i högsta hugg. Hon dyker alltid upp när vi kommer på besök. Hon kontrollerar hur mycket vi växt sedan sist och bjuder oss på en hård karamell eller två.

Minns farmors kök väldigt tydligt. Ett stort kök, med fönster i två väderstreck och skafferiet i norr-hörnet. De bruna skåpsluckorna med vita, runda plasthandtag. Kökssoffan med det gröna-randiga vaxduksöverdraget. Vid jul hängde bonader med söta tomtarna därovanför.

I hörnskåpet stod en skål med blyertspennor som var vältuggade från klurande stunder över korsorden. Farmor och farfars STORA läsglasögon och den slitna kortleken, som därmed var väldigt enkel att blanda, efter konstens alla regler.

PiaE-Farmor_Farfar_v1

Från köksfönstret såg man den höga granen, varifrån man kunde höra talgoxens entoniga vinter-melodi. Bredvid granen, stod hundkojan, som för dagen var tom. Farfar och en i raden av hans jakthundar, kanske var det på Spanas tid, var ute och jagade, den här vackra höstdagen.

Efter maten var det dags för farmors tupplur. Hon gick upp på övervåningen och la sig på sängen för en stunds vila. Vi barn fick sysselsätta oss själva. Farmors Kina-schack var populärt. Plastkulorna i glada färger som skulle hoppa över varandra på väg mot det nya boet.
Farmors sekretär var väldigt spännande att utforska. Många små lådor med vita, pyttesmå handtag. Vitrinskåpet i finrummets ena hörn innehöll endast gräddsnipor i olika färger och former.

Lugnet råder i farmor och farfars hus. Det enda som hörs är klockan på väggen som slår sina taktfasta slag varje halvtimma.

Äntligen händer det något. Det dunsar till i källartrappan. Dörren slås upp och doften av värmepanna och cigaretter slår in i huset. Farfar, farbröder och äldre kusiner dyker upp och slår sig ned i vardagsrummet. Ljudnivån stiger och så även temperaturen. Dagens jaktäventyr avhandlas. Farfar har många spännande jakthändelser att dela med sig av. Med glad röst och högt tempo drar han alla roliga jakt-incidenter. Ögonen lyser på honom och det är många glada skratt där i vardagsrummet hemma hos farmor och farfar.

Framåt kvällen är det dags att åka hem. Pappa har varmkört bilen i en halvtimma för att vi barn ska slippa frysa. Vi säger tack och adjö till farmor och farfar och går ut och sätter oss i den varma bilen. Garage-dörren i källaren slås upp. Ljuset från källaren lyser upp nerfarten till garaget. Farfar kommer ut med något i händerna. När han kommer närmare ser jag att det är en inplastad köttbit. Enligt tradition får vi med en älgstek, prydligt inslagen med en liten daterad lapp, skriven med farfars plitande handstil.

På vägen hem, när vi kör genom skogen, berättar min bror och jag om trollen i skogen för vår lillasyster.

Pia Eriksson
Lärare Lekstorpsskolan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here