Camilla SundbergJust nu går jag in i slutfasen på mina trädgårdsmästarstudier. De sista sex veckorna har tyngdpunkt på motorsåg och projektarbete.

I måndags var jag ute i skogen och sågade fyrkantiga hål i stammarna. En ny upplevelse för mig, som lärde mig köra motorsåg för tjugo år sedan. Då låg tyngdpunkten på att fälla rakt och jobba effektivt; då fanns fortfarande skogsarbetare som ett yrke och skogsbruksskolan fanns på många gymnasier.

Idag är skogsarbetaren ersatt av 20 tons trädskördare och skogarbetaren får hålla sig till gallring och arbeten på svårtillgängliga ställen.

Tankar i höstsolen...Nu ligger tyngdpunkten på att såga säkrare med lite andra tekniker. Man måste också ha körkort för motorsåg, om man skall jobba professionellt med det, eller göra jobb åt andra. Ny lag från 2015, så den gäller inte ännu men det produceras utbildningar om detta för fulla muggar nu, för att hinna ge alla körkort innan dess.

Det intressanta och irriterande är att teorin och proven inte stämmer överens. Man kan ha suttit där som ett ljus på lektionen, pluggat lite extra i boken och ändå misslyckas på provet. Detta pga av att teoriboken och undervisning inte speglar alla frågorna på provet och att man formulerar frågorna på så sätt att man kan tolka dem på fler än ett sätt. Kasst men jag hoppas väl att de tänker till efter alla arga mail från blivande trädgårdsmästare…

En annan förvånande upptäckt i detta körkortet är att man inte alls tar upp arbetsmiljö gällande toalett och varm och torr fikaplats. Visst finns det undantag, när man arbetar ensam och flyttar på sig hela tiden, det är jag medveten om. Men nu när är vi gör vår utbildning är vi åtta personer varje dag, i två veckor på samma ställe. Då gäller lagen om tillgång till toalett och torr, värmande plats. Hittills har vi haft bra väder men att sitta med rumpan bar i regn och tio grader, eller försöka värma sig under en tall på fikapausen, är inte ok. Det nämner läroboken inget om och när vi frågar om detta, får vi ett ’så är det att jobba i skogen’ till svar… 2013 var det nu, eller??

Tankar i höstsolen...Projektarbetet skall ju utmynna i en papperstiger vilket ju talar emot den praktiska utbildning jag går på och är en utmaning för mig som aldrig skrivit en sådan uppsats. Själv försöker jag forska lite i en gammal kyrkopark som finns i Östad.

Den gamle kyrkoherden Torin anlade den i slutet på 1800talet och när man går omkring där, bland gamla trappor och terrasser, förstår man att Torin hade ett stort intresse för natur och säkert kunskap om hur naturen kan göra gott för människan, både fysiskt och andligt.

Tankar i höstsolen...Igår gick jag omkring i parken och letade tecken från historian i marken. Fåglarna kvittrade, löven frasade och jag försökte tänkta mig hur träden stod, för hundra år sedan.

Vilka utsikter hade man? Hur såg omgivningarna ut då? Jag vet att man hade gudstjänster här men hade man kanske också begravningar eller vigslar under bar himmel?

Tankarna flödade fritt och när jag suttit tyst en stund, satte jag på kameran för att ta ett foto. När den plingade till, brakade det till ordentligt ett tiotal meter framför mig. Det var två älgar som hade upptäckt att jag var alldeles för nära dem…

Så tog jag mig hemåt, lugn i sinnet efter en go fika med arbetskamraterna i Östad. Satte på datorn för att få in alla tankar och betraktelser i den där papperstigern. Efter en kvart börjar datorn säga ifrån, den behöver batteri. Hmm, den har ju sladd? Datorn har verkligen inte varit helt frisk den sista tiden men det här var något nytt.

Efter en kvarts ivrigt knappande på datorn för att hitta lösningar, så dog den. Helt och hållet… allt mitt lugn var helt plötsligt borta – ingen dator – hur skall jag nu söka, arkivera, skriva? Insåg, något irriterat, att jag faktiskt är väldigt beroende av dagens elektronik – det är väldigt svårt och tidskrävande att producera arbeten genom att inte använda datorn. Dessutom har jag vant mig med att snabbt googla saker på telefonen och telefonen lade av i förgår… Efter ett par timmar i lätt panik, blev bröderna mina räddande änglar – jag fick låna dator och telefon av dem, så jag kan hålla mig flytande tills jag tar min examen, i alla fall.

Jag måste säga att, trots att jag haft ett fantastiskt intressant år i studier, så skall det bli skönt att inte vara en fattig student i december!

Camilla Sundberg
Kyrkogårdsvaktmästare
och trädgårdsmästarstudent

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here