MarieLennartNär vi startade de nya skolorna i Gråbo i augusti 2012 var allting nytt på en och samma gång. Eleverna var nya för varandra. Lärarna var nya för varandra och för eleverna. Vi införde ett nytt arbetssätt och ett nytt arbetstidsavtal för lärarna. Skollokalernas planlösning och utformning var nya för personalen.

I ett sådant läge kan det ta lite tid innan alla pusselbitar ramlar på rätt plats men vi tycker nu att vi är i ett läge där vi ser att det entreprenöriella lärandet börjar ta form.

Entreprenöriellt lärande tar sitt avstamp i elevernas engagemang, intresse och drivkraft. Den gamla traditionella skolan utgick från ett samhälle som byggde på plikt och lydnad. Har vi ett sådant samhälle idag? Finns det arbeten där plikt och lydnad är det som värderas högst? Är det någon som sett en platsannons där man söker någon som är bra på att lyda, som inte vill ta ansvar och inte tänka själv? Nej, i dag är det nog så att inom de flesta yrken så efterfrågas personer som kan ta egna initiativ, är engagerade och kan skapa ett mervärde för sig själv och andra. Skolan speglar samhället och så måste det naturligtvis vara.

I veckan som gick anordnade Gråbo nya skolor tillsammans med MeUniversity den fjärde konferensen om entreprenöriellt lärande sedan skolstarten 2012. Vi har nu haft över 200 besökare! Det är roligt att det är så många från hela Sverige som är intresserade av att veta mera om entreprenöriellt lärande och samtidigt se på våra nya fina skolor i Gråbo.

Skadegörelse

Vad som däremot inte är så roligt är att den sista tiden har vi åter igen haft stor utvändig skadegörelse på Röselidsskolan. Flera glasrutor har på olika sätt krossats och förstörts. Förra helgen förstördes glasrutor för ungefär 100.000 kronor! Skattemedel som kanske skulle kunnat användas på ett bättre sätt! 
De skyldiga finns helt säkert bland den stora ungdomsgrupp som börjat hänga runt Röselidsskolan. De flesta är mycket unga, under 15 år, och kommer från Gråbo och Sjövik.

Det är mycket nedslående såväl för elever som för skolans personal att på måndag morgon mötas av ett hav av skräp, tomma ölburkar, fimpar, klotter och krossade glasrutor. Det är kränkande och gör ont att igen behöva se vår fina skola trasas sönder och befläckas av nidingsdåd!

Så snälla ni alla goda ansvarskännande människor i Gråbo – ta gärna en kvällspromenad runt Röselidsskolan. Vi behöver fler vuxna som rör sig ute bland ungdomarna på kvällar och helger.

Är det dessutom så att du har ett barn 12-15 år som är ute sent på kvällarna och du är osäker på vad han eller hon sysslar med. Då tycker vi att det är hög tid att ha ett samtal där hemma. 
Den stundande Halloweenhelgen har blivit en partyhelg för många unga så nu finns det extra anledning att visa engagemang och omsorg om våra unga!

Marie Sandell och
Lennart Nilsson
Rektorer på Röselidsskolan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here