Dennis Jeryd42195 m Berlin av G. Å. Kegg42195 m Berlin är titeln på en bok av en svensk författare som heter G. Å. Kegg som handlar om ett maratonlopp i realtid och inte vilket maratonlopp som helst utan Berlin maraton.

Jag rekommenderar boken till den som funderar på att springa ett maratonlopp eller som gjort det men även till dig som är intresserad av Berlin i allmänhet.

42195 meter är längden på Berlin maraton (och alla andra maratonlopp), men också sträckan som jag sprang, gick, släpade och haltade mig fram i söndags när jag deltog i mitt första (och troligtvis enda) maratonlopp just i Berlin.

Hur kom det sig då att jag hamnade där? Under 2011 och 2012 så deltog jag i ett nätverk som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anordnade och som hade den blygsamma titeln ”Nätverk för toppolitiker”. Under fyra tvådagars möten så träffades kommunalråd och landstingsråd från både opposition och majoritet, från flera olika partier och från hela landet och diskuterade styrning och ledning. Det var fyra mycket intressanta träffar, att få träffa personer med liknande uppdrag men med olika bakgrund och intressen och från olika delar av landet.

Någon gång under dessa träffar var vi några stycken som pratade om löpning. Vi hade sprungit Göteborgsvarvet några gånger och sedan var det någon som sa: ”man kanske skulle springa ett maraton någon gång” och efter en liten stund så hade vi bestämt att vi skulle springa maraton och då föreslog jag Berlin för det är det plattaste! Så i slutet av oktober förra året anmälde vi oss och när det kom till kritan så var vi tre stycken som hade bestämt oss plus min fru Renée.

Tanken var att lägga upp en plan för träningen och följa den men så fick jag hälsporre och kunde inte springa alls mellan oktober förra året och midsommar i år – så den planeringen gick åt skogen.

Men nu var det då dags för maratonhelgen och en resa till Berlin. Lördagen ägnades åt att hämta nummerlapparna vilket gjorde på den nerlagda flygplatsen Tempelhof (dit som luftbron gick i slutet på 1940 talet). De gamla hangarerna är omgjorda till en jättestor mässa och när 40.000 människor ska hämta sina nummer lappar och de flesta har några anhöriga med så tog det nästan hela dagen.

På söndagsmorgonen stod vi där på startlinjen, vi fyra som hade bestämt oss och jag tror att det är det som är det viktigaste att bestämma sig och sedan göra sitt bästa, men lite mer träning hade inte skadat…

42159m BerlinDet var en underbar höstdag, men lite kylslaget i luften, och 40 000 förväntansfulla löpare på startlinjen. Startskottet (eller skotten för det var flera starter) gick av och strax efter 9 på morgonen passerade vi startlinjen.

Drygt 6 timmar senare linkade jag och min fru i mål och vi kan konstatera att Berlin är platt, det var en riktigt stor folkfest men 42 195 meter är väldigt långt.

Nåväl, vi kom i mål i god tid innan målet stängdes och att springa genom Brandenburger Tor och mötas av hundratals åskådare som jublar och hejar fram en är en underbar känsla som vi verkligen inte skulle vilja ha ogjort.

Wilson Kipsang, world record BerlinNär mållinjen hade passerats så fylldes jag av en oerhörd glädje och lite stolthet av att ha genomfört ett maratonlopp men samtidigt av en oerhörd beundran för vinnaren Wilson Kipsang som sprang på nya världsrekordet 2.03.23 – helt oerhört snabbt. Men jag såg på TV att han också haltade lite vilket jag lär få göra några dagar framöver.

Lika roligt var det att alla vi fyra som hade bestämt oss för att genomföra Berlin maraton också gjorde det. Med lite distans till loppet så tror jag att det bestående minnet kommer att vara känslan av att sätta upp ett ganska stort mål och att sedan genomföra det.

Dennis Jeryd
Oppositionsråd

DELA
Föregående artikelJust nu 15% rabatt på Gråbo tröjor
Nästa artikelHakkors och slag
Jag heter Dennis Jeryd och är Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Jag är 48 år, utbildad civilingenjör i datateknik och uppväxt i Göteborg. Vi flyttade till Gråbo 1990 och bodde på Sniken fram till 2001 då vi byggde hus i Olstorp. Gift och har två barn som inte bor hemma längre. Innan jag blev politiker på heltid i oktober 2010 så var jag delägare i ett företag i databranschen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here