Gunilla Lindell om prylar och bakluckeloppisJag ska börja med en bekännelse: jag är en samlare. Jag kommer från en släkt av samlare/ekorrar/hamstrar – kalla oss vad du vill; vi är experter på att ta vara på/fynda/göra om. Röda prislappar, REA-skyltar och loppisar har alltid haft en stark dragningskraft på mig.

De har liksom ropat: ”Kom, du kan hitta något som du verkligen behöver!” Det finns en del fördelar med det, att göra fynd ÄR roligt. När man köper second hand blir det mindre negativ påverkan på vår miljö. Men det finns även en tydlig baksida: det blir rörigt. Överallt. Röra är tröttsamt. Det tar tid att hitta saker. Och det är oerhört irriterande att lägga en massa tid på att leta efter saker som man lagt på ett så bra ställe att man omöjligt minns var.

Med fyra barn i olika åldrar blir det enorma mängder kläder, skor, sportutrustningar, prylar och leksaker i huset. Det är så lätt att bara stuva undan urväxta grejer på vinden, i väntan på att nästa unge ska växa i det. Ganska ofta har det blivit liggande alldeles för länge, och hittats först när det inte längre är aktuellt.

Oftast slutar det med att jag skänker det till någon av alla fina second hand-butiker, men ibland hinner tidens gång tyvärr göra att fina saker passerar bäst-före-datumet. Så onödigt! Därför har jag nu bestämt mej för att bryta detta mönster, genom att a) minska nålsögat för vad som kommer in i huset och b) vara mer kritisk till vad som får stanna kvar.

Gunilla Lindell om prylar och bakluckeloppisNågot som vi upptäckt är väldigt roligt, är att packa bilen med bra grejer som vi inte längre behöver, och sälja på bakluckeloppis. Vi har åkt några gånger till Slottsskogen, men gissa om jag ser fram emot lördagens evenemang på gamla Hjällsnässkolans tomt!

Det är så otroligt roligt att se glädjen hos dem som kommer och fyndar, att se sina egna felköp (läs: kläder i önskestorlek) hitta hem till sina rätta ägare.

När onödiga prylar försvinner från hemmet blir det lite lättare att andas, lättare att städa, mindre gnissel… Men det främsta skälet till att jag tar tag i detta nu, är att familjen nästa vecka ska utökas med en liten vovve! Då funkar det inte att det ligger en massa tuggvänliga saker på golvet. Vi ligger alla i hårdträning för att lära oss att placera alla skor i skoskåpet, istället för i en hög innanför dörren.

I vårt starkt materialistiska samhälle är det lätt att fastna i tanken att shopping är livet, och den som har flest prylar när den dör vinner. Då brukar jag tänka på dessa kloka ord, först uttalade av min bästa vän och förebild: ”Samla inte rikedomar här på jorden, där de förlorar sitt värde och lätt kan bli stulna. Samla dina skatter i himlen, där de behåller sitt värde och är säkra för tjuvar. För om din skatt finns i himlen, då kommer också ditt hjärta och dina tankar att vara där.”

Ta hand om er och fortsätt njut av sommaren – som varar så länge man kan jogga i shorts och linne (egen definition)!

Gunilla Lindell
Ordförande i Missionskyrkan Gråbo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here