Dennis Jeryd”Sommaren är kort, det mesta regnar bort” sjunger Tomas Ledin men det kan vi väl inte säga om denna sommar? Även om vädret när jag skriver detta är lite mulet så är det fortfarande varmt och när vi ser tillbaka på sommaren så är det väl länge sedan vi hade en lika fin och lång sommar.

Jag och min fru tillbringade en del av sommaren i Tyskland och temperaturen pendlade mellan 30 och 39 grader så ibland kändes det som det blev för mycket av det goda.

I kommunpolitiken är det full fart hela våren och det känns som det bara går snabbare och snabbare fram till midsommar och sedan stannar allting upp helt och hållet.

Min första sommar som kommunalråd för tre år sedan så steg jag in på kommunhuset som vanligt måndag efter midsommar och möttes av frågan från vår sekreterare: ”Vad gör du här?” Jag blev lite ställd av frågan och svarade ”tänkte jobba…”, ”det kan du göra hemifrån” sa hon. Jag satt hela dagen på mitt kontor och det kom ingen post, inte ett enda telefonsamtal och de få e-postmeddelande som kom var mestadels av reklamkaraktär.

Nu var jag inte sysslolös för det finns alltid mycket att läsa och jag brukar ha en växande hög med böcker, rapporter, avhandlingar, etc. som jag ”borde” läsa och försöker beta av den under sommaren och på andra lediga stunder. När jag gick den dagen sa jag till vår sekreterare ”jag är hemma och jobbar imorgon” var på hon svarade ”det var ju det jag sa” – en klok kvinna!

Denna sommar var min tredje sommar som kommunalråd så nu har jag vant mig vid att allt stannar av efter midsommar för att sedan rivstarta i mitten på augusti. I år blev det full fart en vecka till då jag var på studieresa till Berlin och Potsdam för att studera vilka utmaningar de tyska kommunerna står inför. Vi har många gemensamma problem med en åldrande befolkning men Tyskland har större problem på den fronten eftersom de har en mycket låg befolkningstillväxt. Vi pratade också mycket om ”Energiwende”, det beslut som Tyskland har fattat om att avveckla sin kärnkraft och satsa på förnybar energi.

Solarthermisches-Versuchskraftwerk-Jülich-300pxSom jag skrev tidigare så var jag på semester i Tyskland denna sommar och man slås verkligen av antalet vindkraftsparker och solenergifält som man åker förbi. Det intressanta här tycker jag är att de som vi pratade med poängterade att det är en satsning på ny teknik som när (inte om) de löser problemen så kommer Tyskland fortsätta vara en ledande industrination även i framtiden. Något att tänka på för oss här i Sverige, tycker jag.

Åter till verkligheten och denna första vecka har varit full med möten från morgon till kväll, toppad med onsdagens kommunstyrelsemöte som började med gruppmöte klockan 8 och avslutades runt halv sju på kvällen.

Glassbil300x200pxNär nu livet börjar rulla på för fullt för de flesta av oss så glöm inte att njuta av stunden. För några år sedan läste jag en bok av den amerikanska kocken Anthony Bourdain där han varnade för ”glassbilssyndromet” och det är en text som har fastnat hos mig.

Han menade att man inte får glömma att leva livet just nu, det är så lätt att skjuta upp saker, att drömma om saker som man ska göra ”sen” och en dag blir man överkörd av glassbilen och då är det för sent. Så passa på att njuta av livet nu, vem vet vad som väntar oss imorgon?

Dennis Jeryd
Oppositionsråd (S)

DELA
Föregående artikelSka barnen vara lika mätta varje dag?
Nästa artikelFramtidsparken formas av kreatörer
Jag heter Dennis Jeryd och är Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Jag är 48 år, utbildad civilingenjör i datateknik och uppväxt i Göteborg. Vi flyttade till Gråbo 1990 och bodde på Sniken fram till 2001 då vi byggde hus i Olstorp. Gift och har två barn som inte bor hemma längre. Innan jag blev politiker på heltid i oktober 2010 så var jag delägare i ett företag i databranschen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here