LindaOden200x267pxNy kalender är inhandlad tillsammans med tillhörande färgglada pennor och det börjar pirra lite i magen. För mig börjar nämligen det nya året just den här veckan, då läsåret 13/14 inleds på riktigt.

Redan förra var jag och mina nya kollegor på plats för att försöka få ordning på tillvaron innan skolan fylls av elever. Det betyder allt från att gå igenom verksamhetsplaner till att bära möbler mellan klassrum. Läraryrket är helt klart ett yrke både för kropp och själ.

I år pirrade det lite extra, då jag började nytt jobb. Jag bytte Lerums gymnasium mot Alléskolan och känner mig fortfarande lite som nybörjare igen, trots att jag varit lärare sedan 1999. Ny arbetsplats betyder nya kollegor, nya elever, nya kurser och kanske framför allt nya skrivna och oskrivna regler. På varje arbetsplats finns det där som ”sitter i väggarna”, saker som ”vi alltid gjort” och som ny tar det alltid ett tag att lära sig alla vanor och ovanor.

Förra veckan träffade jag ett femtiotal nya människor och nu är det dags för nästan 100 nya elever. Jag ska lära mig namnen och sedan lära känna alla dessa individer. När det gäller eleverna ersätter jag dessutom en annan lärare och jag vet hur jobbigt det kan kännas att byta lärare, speciellt om den tidigare varit bra och det kanske bara är ett år kvar på högstadiet. Nyast och kanske mest nervösa är troligen sexorna. De träder in i en helt ny värld och ska ta mer ansvar för sig själva och sina studier. Det är ett stort steg.

Jag och mina elever är långt ensamma om att möta nya människor den här tiden på året. Jag ber er att tänka lite extra på era nya medarbetare. Det är helt klart väldigt nervöst att byta arbetsplats. Mina nya kollegor får utan tvekan högsta betyg. Jag har verkligen fått ett fint välkomnande och det har gjort att nervositeten istället blivit till en ännu större förväntan. Jag hoppas att alla nykomlingar får samma fina mottagande.

Jag önskar er alla en god fortsättning på det nya året!

Linda Odén

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here