Cecilia BlidöSommar, semestertider och både långa och korta utflykter står på schemat. Picknick-korgen har säkert dykt upp som ett fast inslag hemma hos dig också. Men vad ska man fylla den med?

Jo, välj godsaker som ger stabil mättnad, som smakar gott och som känns fräscht. Jag vill också att den ska kännas lite festlig, vara spännande och passa alla i familjen. Sist men inte minst måste det vara mat som funkar att äta lite ”på stående fot” och som funkar att ha med sig några timmar utan att bli dålig. För att må bäst är min utgångspunkt en naturligt gluten och sockerfri utflyktsdag för att magen och humöret ska vara på topp hela dagen.

Vår familjs stora favorit är när den stora picknick-korgen (som också är en kylväska) är fylld med:

  • Ugnsgrillad kycklingfilé i tjocka skivor (marinera och krydda med dina favoritkryddor och smaker)
  • 
Cocktail-tomater
  • 
Gurkstavar
  • Morotsstavar
  • Blandade bladgrönsaker
  • 
Fetaostcreme (mosa ett paket fetaost och blanda med creme fraiche till en krämig konsistens och smaka av med salt, chili och någon god ört)
  • Jordgubbar, andra färska bär eller skuren frukt
  • 
En bit fin mörk choklad
  • 
Mineralvatten på flaska (funkar som kylning i korgen också)
  • En termos kaffe

PicnickorgHur ska maten hålla sig fräsch?
Vi lägger allt i små burkar och använder gärna lådor med inbyggda kylklampar för att det ska hålla sig fräscht många timmar. Lägger gärna ner några extra kylklampar och ett par plastpåsar för skräp och disk också. Packa ner tallrikar, glas, servetter och bestick och sen kan var och en förse sig med det den helst önskar äta när man är på utflykt.

Om bara barnen ska iväg själva eller när vi vill variera oss lite tar vi gärna och väljer från vår lista med andra alternativ. Ibland får man ”ta vad kylen bjuder” och som inspiration delar jag med mig av hela listan.

Picknick-Matlista

  • Kesofrutti: Blanda keso med lite vispad grädde, ekologiskt vaniljpulver, en äggula och rör om. Lägg några (frusna) hallon på toppen. Ner i en liten tät burk och en sked. (ett superbra sockerfritt och betydligt mer mättande alternativ till klassikern ”Risifrutti”)
  • Köttbullar
  • Osttärningar / Babybel / portions-ostar. Min erfarenhet är att alla barn inte gillar babybel-ostsmaken, så gör egna stavar eller tärningar av favoritosten istället.
  • Ost och skinkrullar – rulla ihop dem var för sig eller en skiva av varje. Eventuellt kan du rulla dem runt en grönsaksstav (morot, gurka eller paprika)
  • Pizzamuffins (se recept nedan!)
  • Kokt ägg
  • Paprikastavar med brieost
  • Äppelbåtar
  • Äppelskivor med skinka
  • Prinskorv eller grillkorv i mindre portionsbitar. Korven ska vara av hög kvalitet och hög kötthalt (gärna närproducerad)
  • Blomkålsbuketter
  • Skinkwrap med melon (rulla in en melonklyfta i ett par skinkskivor)
  • Mellanmålspannkaka (se recept nedan)
  • Fetaost i tärningar
  • Oliver
  • Smoothie
  • Kryddig korv eller salami
  • Nötter och mandelblandning (OBS! Ta inte med i skolmatsäcken på grund av allergiker! På egna utflykter funkar det fint)
  • Mörk choklad, gärna minst 70% (istället för kakor och godis)
  • Enstaka frukt
  • Mineralvatten – finns i många goda smaker att variera med och funkar som extra kylning i korgen)

Recept

Pizzamuffins- recept
8 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl keso
1 dl riven ost
1 tsk bakpulver
en nypa oregano
salt och peppar
8 körsbärstomater

Goda fyllningar: ost typ mozzarella, feta eller hushållsost, salami, chorizo eller skinka, tomatpuré

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg, grädde, keso, riven ost, bakpulver, oregano, salt och peppar i en bunke. Riv eller tärna osten. Skär korv eller skinka i små bitar. Blanda ner i smeten tillsammans med tomatpuré. Fördela smeten i muffinsformar. Toppa med en halv tomat och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Mellanmålspannkaka
1 ägg
1 msk fiberhusk
2 msk kokosflingor (kan uteslutas)
2 msk grädde
1 msk ekologiskt kokosfett eller smör
ekologiskt vaniljpulver

Vispa ihop ägg, husk, kokosflingor, grädde och vanilj. Smält fettet i stekpannan. Häll äggblandningen i stekpannan och stek på låg värme och vänd försiktigt. Kan serveras med grädde och bär.

Visst är det toppen när det finns enkla och snabba alternativ till utflyktsmat som är lätt att fixa till, smidiga att ta med och som ger glada, nöjda och mätta barn och vuxna med för den delen. En annan fördel är att de här valen inte påverkar blodsockret på samma sätt som kakor, bullar, saft och läsk i överflöd. Dessutom slipper man alla hel och halvfabrikat som butikerna vill att vi ska köpa. De är bara fyllda av en massa tillsatser, dolda sockerarter och smakar inte heller lika gott, ellerhur?! Prova gärna några av alternativen ovan och berätta vad du och din familj tycker! Och vilka är dina allra bästa matsäckstips? Dela gärna med dig.

Cecilia Blidö

Lic Kostrådgivare
grundare av Naturlig Mat i Skolan

Nyfiken på att veta mer om barn och kost? Besök www.naturligmatiskolan.se
Nyfiken på att veta mer om kost och kostens påverkan på din kropp? 
Kostrådgivning och föreläsningar hittar du hos mig i Lerum på www.ceciliaofsweden.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here