20130605093315nyhet_huvud

Kommunen vill använda Hjällsnäsplanen till något kul. Vad vet man inte riktigt. Det ska Gråboborna själva komma på. Därför bjöd man i förra veckan in till en kommundelsträff.

Det var så gott som fullsatt i Röselidsskolans matsal.
– Det trodde jag inte när jag gick hit, så vackert väder som det är idag. Men det är jättekul att det är så många som är här, sa Anna-Lena Holberg, (M) kommunalråd.
En av de tyngsta och viktigaste frågorna var alltså vad som ska ske med rivningstomten fram till byggnation.
Mötesdeltagarna fick först frågan om de ville ha något tillfälligt på planen eller om den ska vara som den är. Det var ett i det närmaste samstämmigt ja för att göra något.

Först förklarades premisserna. Det är fråga om tillfälliga lösningar, även om det kan vara så att något av det som byggs kan bli permanent. Exakt hur länge sakerna får vara kvar är oklart eftersom det inte är klart när det blir byggstart, det beror bland annat på om det blir några överklaganden. Men det dröjer i alla fall några år.

Två experter hade kallats in som inspiratörer, arkitekten Mia Börjesson och Niklas Wennberg från Stadsodling.
Mia Börjesson beskrev hur man har gjort den här typen av tillfälliga byggnader i andra länder. Bland annat så finns det en gata som blir en fjärilsgata en vecka om året, en pool i en container och en liten väntkur som också är en biosalong.
– Det handlar om att påverka vårt offentliga närområde, och det är rätt sällan man får tillfälle att göra det. Det är en chans att få leka, att göra något oväntat. Det är nog unikt att en svensk kommun tar tag i den här chansen som man gör i Gråbo, säger hon.

Niklas Wennberg berättade om stadsodlingar i Högsbo och Kviberg i Göteborg. Båda har blivit ett utflyktsmål.
– Och vi har fått noll klagomål på parken i Högsbo, trots att vi tog in grisar till stadsmiljön, säger han.

I Gråbo finns Medskapandegruppen med deltagare från kommunen, kyrkorna, förenings- och näringslivet. Nu ska gruppen gå igenom förslagen och besluta om startbesked. Sedan ska frivilliga ta tag i projekten. Det var många som anmälde att de ville vara med. Det finns pengar att söka för att bekosta saker som byggmaterial.
– Vi är väldigt nöjda med mötet och workshopen. Det kändes som att det fanns ett engagemang och en kreativitet hos deltagarna, och det ska blir spännande att se idéerna förverkligas, säger Andreas Benkel, utvecklingssekreterare.

Länk till artikel på Lerums Tidnings hemsida…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here